Lady Gaga, Miley Cyrus, The Weeknd

Största snackisarna från MTV Video Music Awards 2020

Viktiga budskap, historiska segrar och Miley Cyrus på en discokula – Här är höjdpunkterna från MTV Video Music Awards 2020.
De bästa musikvideorna under 2020
Slå på ljud

MTV Video Music Awards är en musikvideo-gala där priser delas ut till artister, regissörer, producenter och andra personer inom musikbranschen. I natt svensk tid hölls den för 37:e gången, och det var skådespelaren Keke Palmer som ledde tittarna genom hela galan.

På grund av corona såg upplägget något annorlunda ut än tidigare. Istället för en enda massiv show hölls flera mindre uppträdanden runt om i New York – utan publik eller med en väldigt liten publik för att minska smittspridningen. Dessutom var flera av ögonblicken filmade i förväg istället för att allt sändes live.

Snackisar och höjdpunkter från VMA 2020

Något som dock var sig likt var stjärnorna som var på plats. Lady Gaga, Miley Cyrus, The Weeknd, Ariana Grande, Bella Hadid och Jaden Smith var bara några av dem som för första gången på länge syntes på röda mattan. Och självklart bjöd galan på några oförglömliga ögonblick, tacktal och uppträdanden – precis som vanligt.

Här nedan har vi listat höjdpunkterna och de största snackisarna, helt utan inbördes ordning:

Taylor Swift blir historisk

Taylor Swift blev den första kvinnan någonsin att ensam vinna pris i kategorin ”bästa regi”. Hon vann den för sin musikvideo till The man, och i sitt tacktal hyllade sångerskan både sina fans och kollegor.

– Det här är fantastiskt. Det är den första musikvideon jag regisserat själv. Jag är bara så tacksam för det här, sa en överlycklig Taylor Swift.

Här kan du se musikvideon till The man:

Chadwick Boseman I black panther

Chadwick Boseman spelade huvudrollen i Black Panther.

Chadwick Boseman hyllas

För bara några dagar sedan kom chockbeskedet att Black Panther-skådisen Chadwick Boseman avlidit i cancer. Han var en förebild för många, framför allt för unga och svarta. Black Panther är den första Marvel-filmen där en svart skådespelare spelar huvudrollen, och den fick stor uppmärksamhet när den kom 2018.

I början av galan inledde programledaren Keke Palmer med några ord om förlusten.

– Innan vi går in på musiken i kväll måste vi prata om den förödande förlusten av Chadwick Boseman, en skådespelare vars talang och passion är en sann inspiration för alla fans han berörde och alla han mötte. Vi tillägnar kvällens show till en man vars ande berörde så många. Han är en äkta hjälte, inte bara på film utan i allt han gjorde. Hans påverkan lever för evigt kvar, sa Keke Palmer.

Lady Gaga och Ariana Grande uppträder med Rain On Me

Lady Gaga och Ariana Grande blev inte bara galans stora vinnare med sina fem respektive fyra priser var – de stod också för en av galans stora höjdpunkter. Tillsammans uppträdde de med låten Rain On Me, en låt som även vann pris för årets bästa samarbete.

Se deras framträdande här:

Lady Gaga vinner MTV tricon award

För första året någonsin delade MTV ut pris i kategorin ”årets tricon”. Det innebär att man hyllar någon som gjort avtryck inom minst tre områden. Priset gick till Lady Gaga som gjort insatser inom musik, aktivism, mode och skådespeleri.

The Weeknd håller i ett pris och har röd kavaj på sig

The Weeknd tar emot sitt pris på galan.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag en dag skulle få ett pris som det här, som hedrar mig för så många av mina passioner, sa artisten i sitt tacktal.

The Weeknd vägrar fira sitt pris

The Weeknd vann pris för både ”bästa video” och ”bästa R&B” med sin låt Blinding Lights. När han mottog priset passade han på att använda sitt tacktal för ett viktigt budskap.

– Det är verkligen svårt för mig att fira just nu och njuta av det här ögonblicket, så jag kommer bara att säga rättvisa för Jacob Blake och rättvisa för Breonna Taylor. Tack, sa sångaren innan han klev av scenen. 

miley cyrus på en wreckin ball

Miley Cyrus 2013.

Jacob Blake och Breonna Taylor har båda drabbats av det polisvåld mot svarta som folk världen över protesterar mot just nu. Breonna Taylor sköts till döds när hon låg och sov i sitt eget hem, och Jacob Taylor blev förlamad efter att ha blivit skjuten sju gånger av polisen framför sina egna barn.

miley cyrus på en discokula

Miley Cyrus 2020.

Miley Cyrus gör comeback på sin wrecking ball

2013 skapade Miley Cyrus rubriker när hon i musikvideon till Wrecking Ball satt naken på en rivningskula. På årets VMA gjorde hon comeback, denna gången på en gigantisk discokula:

Foto: TT, Youtube

LÄS MER:

VMA 2020: Här är alla vinnare

VMA 2019: Här är stjärnorna på röda mattan