Svea Kågemark

Stjärnskottet Svea om att älska sig själv: “Det har varit en lång väg”

19-åriga Svea är just nu är aktuell med nya sommarhiten Love Me Now. FRIDA har pratat med stjärnskottet om musiken, relationer och psykisk ohälsa.

Hon har stått på flera stora scener och gjort sig känd för sina frispråkiga låttexter. När FRIDA ringer upp 19-åriga Svea Kågemark från Stockholm befinner hon sig i familjens semesterboende i Alicante, Spanien.

– Det är så skönt att komma hit och känna sig som hemma för då kan man verkligen slappna av. Jag har badat, åkt till havet och tränat. Man får passa på när man har tid.

Svea berättar att det är sista dagen på semestern. Sedan är det full rulle igen och hon har flera spelningar inbokade.

Vilken är din mest minnesvärda spelning?

– Jag spelade på Grönan för några veckor sedan. Det var min första headline show, där har jag sett massor av konserter. Det var häftigt att se att alla var där för att se mig.

Hur skulle du beskriva dig som artist? 

– Jag skulle nog beskriva mig som pop- och RNB-artist. Jag vill inte ha några spärrar utan vill kunna vara så ärlig som möjligt med min musik. Allt det jag säger eller skriver är baserat på egna erfarenheter. Jag målar inte upp en bild av någon som jag inte är.

Svea berättar att hon i sin musik vill förmedla att det är viktigt att älska och stå upp för sig själv. Något som märks tydligt i Sveas senaste singel Love Me Now.

– Jag hade varit i en lång relation som tog slut. Den relationen var ganska destruktiv. Jag mådde väldigt dåligt och kände mig svag. Jag var inte i mitt ”right state of mind”. Men när jag skulle skriva låten så kände jag att jag verkligen kunde vara mig själv.

Artisten Svea om Love me now

Låten ”Love Me Now” handlar om att ta sig ur en destruktiv relation och börja älska sig själv utan den andra personen, säger Svea.

Tack vare musiken, familjen och vännerna hamnade hon på rätt spår igen och det destruktiva förhållandet fick ett slut. Men hennes psykiska ohälsa sträcker sig längre bak i tiden berättar hon.

– Jag har mått dåligt ända sedan jag var liten och har gått till flera psykologer och kuratorer. Därför lärde jag känna mig själv väldigt tidigt, vem jag är och hur jag fungerar, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att jag har en lång väg kvar men jag har hittat ett sätt att börja respektera mig själv.

Din låt Love Me Now handlar som sagt om att älska sig själv, vad är ditt tips för att bli bättre på att älska dig själv?

Första tipset är att ”treata” dig genom att belöna eller göra något fint för dig själv. Köp något gott att äta eller ta en promenad. Gör någonting som du vill och mår bra av.

– Sen är det viktigt är att ge sig själv komplimanger och försöka vara sin bästa vän. En psykolog sa till mig en gång: ”behandla dig själv som ditt eget barn”. Så ge dig själv all kärlek du kan ge och var snäll mot dig själv.

Då uppträder Svea igen

Nästa gång Svea kommer att stå på scen igen är lördagen den 10 augusti. Då ska hon uppträda live på Sommarkrysset på Gröna Lund. Missa inte henne då!

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Lyssna på Love Me Now här!

Läs mer:

Artisten Astrid S: ”Därför är jag feminist”

Artisten Theoz om nya EP-släppet: ”Är så taggad!”

Nya stjärnskottet Suzi P: ”Killar tror att de kan få allt”

Foto: Natalie Yonan, Magnus Ragnvid