Skräckfilmerna som är baserade på verkliga händelser

Skräckfilmerna som är baserade på verkliga händelser

Spöken, andar, mördare och psykopater finns tyvärr inte bara i fantasin. Vi önskar att allt vore påhittat, men det är det inte. Här är tio skräckfilmer som är baserade på verkliga händelser.

OBS! Filmerna har 15-årsgräns!

Slenderman (2018)
Slenderman är en så kallad sägnen, en varelse som finns över hela världen och som alla länder har en egen historia om. Under 2014 hittades en 12-årig flicka i en skog med 19 stycken knivhugg i kroppen, hon överlevde mirakulöst. 12-åringens två bästa kompisar försökte mörda flickan för att offra henne till Slenderman. Flera liknande historier är bakgrunden till filmen.

The Shining (1980)
The Shining handlar om ett öde hotell i klippiga bergen. Hotellet heter i verkligheten Stanley hotell och öppnades av paret Stanley som senare dog under mystiska omständigheter. Efter bortgången ska paret aldrig ha försvunnit från hotellet, som sägs vara ett av världens mest hemsökta platser. Bor man på hotellet kan man räkna med barnskrik från de tomma rummen bredvid.

Chucky (1988-2013)

I verkligheten heter den onda dockar Robert, och var en present från en pojkes barnflicka. Föräldrarna till pojken hörde honom ofta ha en konversation med en otäck röst inne på sitt rum. Även när pojken flyttat hemifrån fortsatte dockan fnissa om nätterna. Nu finns dockan på Key West Martello Museum där den skrämmer personalen genom att flytta runt i glasburen på nätterna.

The Conjuring (2013)

I The Conjuring har spökjägarna Ed och Lorraine Warren samt familjen, vars hus är fullt av onda andar, funnits på riktigt. Ed och Lorraine har hjälpt till att utrota spöken och andar i över 10 000 hus hos olika familjer genom åren. I The Conjuring får vi följa ett av deras värre fall.

Annabelle (2014)

Filmen är bakgrundshistorien till skräckisen The Conjuring där Annabelle är med. Även den här filmen är baserad på en av spökjägarna Warrens fall. I filmen får en gravid kvinna dockan Annabelle av sin make men i verkligheten fick en dotter dockan av sin mamma. Efter att dockan attackerade dottern togs spökjägarna in för att hjälpa till. Filmen slutades visa i Frankrike på grund av att den var för otäck.

The Hills have eyes (2006)

Det är inte vanligt med kannibaler idag, men under 1600-talet var de fler. I Skottland härjade Alexander Bean och hans 48 kannibalvänner som sägs ha mördat och ätit upp över 1 000 personer. Händelsen blev inspiration till filmen The Hills have eyes som handlar om människor som möter sitt öde i form av kannibaler mitt ute i öknen.

Zodiac (2007)

Under 60- och 70-talet mördade den så kallade seriemördaren Zodiak 38 personer. Han skickade kryptiska meddelanden till polisen och Halloweenkort med texten ”Peek-a-boo, you are doomed”. Vet ni vad det värsta är med denna historia? Att de ännu inte lyckats ta fast seriemördaren som nu alltså går på fri fot…

Exorcisten (1973)

Trots att filmen kom ut 1973 kallas den för ”en av de otäckaste genom tiderna”. Filmen baseras på boken om Roland Does liv. Ett femtiotal personer sägs ha bevittnat exorcismen i Maryland i USA och vittnat om Rolands besatthet av onda andar. Katolska präster ska ha försökt driva ut demonerna och dessa tillfällen var så otäcka att det skrevs böcker om de som bevittnade dem.

Psycho (1960)

Den gamla klassiska skräckfilmen Psycho är baserad på den amerikanske mördaren Edward “Ed” Geins sex mord i Wisconsin på 1950-talet. Han var nekrofil och blev upphetsad av sina döda offer. Han ska ha grävt upp lik och dekorerat sitt hem med likdelar. Han hade även på sig, och gjorde möbler, av sina offers skinn.

The Amityville horror (1979)

23-åriga Ronald DeFeo avrättade sina föräldrar och sina fyra yngre syskon medan de sov. Han sa att han hört inre röster i sitt huvud och enligt präster och spökjägare var huset hemsökt. Mamman i familjen lät en präst välsigna huset innan de flyttade in, och denna präst ringde några dagar innan mordet för att varna familjen. En varning som de dessvärre inte tog på allvar.

Läs mer!
Mystiska varelser och mord – åtta spökhistorier som blev verkliga
Nio verkliga spökhistorier du inte kommer vilja tro på
Här är de läskigaste skräckfilmerna – som tittarna inte klarar av att se klart

Foto: IBL