lara-dig-spela-gitarr-youtube

Skaffa en hobby i höst – sex saker du kan lära dig på Youtube

Photoshop eller kanske spela gitarr? Här är sex saker du kan lära dig utan att lämna soffan.

Höst igen och sommaren man längtat efter börjar lida mot sitt slut igen. Varför inte passa på och testa en ny hobby?

Att hitta något man gillar är underbart men kan vara lite svårt. Att börja rida är dyrt, att ta en teckningskurs tar för mycket tid och det kanske inte är klättring som är din grej. Men tur då att youtube finns! För där kan du lära dig allt möjligt utan att ens behöva lämna soffan eller betala en enda spänn.

Här är sex nya hobbies du kan börja med i höst – på youtube!


1. Yoga

Yoga är något många är nyfikna på och gärna vill testa på, men man kanske inte vågar gå iväg och bara köra. Därför är det tur att det finns massor av yogavideos på youtube där allt du behöver köpa är en matta. En av de allra största och mest älskade kanalerna är ”Yoga with Adriene”.

Anledningen till att många tycker så mycket om henne är att hon är väldigt äkta i sitt sätt, inte är så flummig och alltid peppar en att göra det som känns bra och inte försöka krångla till saker. Här är hennes kanal – bara att testa lite nu direkt!

2. Photoshop och bildredigering

När mobilkamerorna blivit allt bättre och sociala medier gjort att man kan ladda upp bilder överallt har allt fler velat bli bättre på att fota. Men ibland kanske man också vill göra lite mer med sina bilder än att bara dela dem i flödet. En program man då kan vilja pröva, men som många drar sig för eftersom det är lite krångligt, är Photoshop. Och ja, det är svårt att börja jobba i ett helt nytt program men som tur är finns hjälp att få.

En bra och svensk kanal är Moderskeppet. Här finns många videos tillgängliga helt gratis på Youtube. Där finns bland annat en hel spellista med Photoshopkurser och det är bara att välja, vraka och testa.

3. Spela gitarr (eller ett annat instrument)

Att ha en dröm om att lära sig spela ett instrument är vanligt men det kanske känns läskigt att börja ta lektioner från ingenstans. Särskilt om man inte har någon som helst aning om hur man ens börjar. Här är youtube din bästa vän. Det finns kurser för alla möjliga instrument och det enda de kräver av dig är att du har tillgång till instrumentet och möjlighet att öva.

Är det gitarr du vill lära dig finns bland annat denna tio dagars-kurs som helt gratis lär dig grunderna du behöver.

4. Måla tavlor

Tänk dig att sitta i ditt rum och på väggen hänger en tavla som DU har målat! Det det kan låta omöjligt men det är verkligen inte alls det. Att måla behöver inte vara svårt (vad din bildlärare än tutat i dig) och det finns verkligen många kurser online.

En av världens mest älskade målarprofiler är Bob Ross som under under många år fick amerikaner att lämna sina soffor för att måla med i hans halvtimmeslektioner. Bob Ross har tyvärr gått bort men jättemånga av hans videos finns samlade på hans youtubekanal. Hans steg-för-steg-videos verkligen lätta att följa med i och vi garanterar att du kommer att bli imponerad av hur bra du kan måla efter detta.

5. Laga mat

Ibland vill man kunna laga lite mat och imponera på sina föräldrar. Och vad det än är du vill bjuda på så finns en video som kan lära dig just det.

Är du sugen på lite japansk mat med en twist finns den supergulliga kanalen ”Cooking with dog”. Ibland är recepten här ganska krångliga men samtidigt är videosarna så mysiga att man bara kan titta på dem som avkoppling också. Och SÅ SÖT hund!

Är det något lite lättare och snabbare du letar efter har Köket en kanal med videos som alla är under 5 minuter långa. Här finns allt från vardagskäk till efterrätter. Bara att klicka igång och börja laga!

6. Sticka

Visst vore det coolt att komma till skolan i ett par vantar du har stickat helt själv? Låter det omöjligt? Tänk om! Stickning är en grej som fungerar alldeles utmärkt att lära sig på nätet. Eftersom man dessutom kan pausa, spola tillbaka och titta igen kan man lära sig precis i den takt man själv behöver.

En kanal som har riktigt bra bas-videos för den som aldrig hållit i ett par stickor tidigare är Anna-Karin Unnefeldt. Här kan du få veta hur du ökar antalet maskor, hur du stickar om du är vänsterhänt eller hur du gör resår.

Läs mer:
Test: Hur beroende av Youtube är du?
Nu lanseras YouTube Music – här är allt du behöver veta
Quiz: Hur mycket kan du om Youtube – egentligen?

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.