Singelaktuella Hanna Ferm: "Jag var inställd på att inte vinna Idol"

Singelaktuella Hanna Ferm: "Jag var inställd på att inte vinna Idol"

Hanna Ferm är aktuell med sin nya singel "Never mine". För FRIDA berättar hon om tiden efter Idol, pressen på sig själv och tjejers utsatthet i musikbranschen.

Hur kändes det att ditt namn inte ropades upp som vinnare i Idol-finalen?

– Jag tror att det syntes i TV att jag var inställd på att Chris skulle vinna. Jag hade verkligen den magkänslan hela tiden, men det var verkligen inga sura miner. Jag tror att vi båda hade känt oss som vinnare oavsett vad som hade hänt.

Hur är det att kombinera skolan med artistkarriären?

– Jag är en person som vill göra allt så bra som möjligt men det är svårt att göra det när man gör två saker samtidigt. Jag har inte haft tid att plugga under hösten och därför har jag mycket att hinna ikapp, men jag försöker fokusera på en sak i taget och få det ordentligt gjort. Jag vill hitta en balans där jag kan lägga mest energi på musiken samtidigt som jag i min egen takt betar av skolan.

Musikbranschen beskrivs ofta som tuff, framförallt för tjejer. Hur upplever du att det är?

– Jag upplever att det ställs högre krav på tjejer. I Idol ställde de högre krav på att tjejerna skulle kunna dansa, sjunga och bjuda på en show. Det kravet fanns inte i samma utsträckning för killarna. Å andra sidan, kan det bero på oss som individer. De flesta tjejerna ville lära sig att dansa och bjuda på en riktig show medan vissa killar inte var den typer av artister.

Du har fått offra en hel del för att vara med i Idol. Vad har varit det jobbigaste med att vara i programmet?

– Att vara med i Idol är verkligen det bästa jag har gjort, men pressen jag har haft på mig själv har varit jobbig.

Hur hanterade du den?

– I början av programmet, när jag kände mig missnöjd med någonting, vände jag det inte det till något bra. Jag blev bara mer nervös och gjorde fel. Jag kände att jag var rädd för att misslyckas, men när jag väl var det misslyckas jag alltid ännu mer. Det var först efter Allt jag behöver-framträdandet som jag gick in med inställningen att bara ha kul. Efter det kändes allt mycket bättre och jag insåg att jag bara lägger krokben för mig själv när jag går och är rädd.

Vad har du för tips till andra som känner likadant?

– Sluta vara rädd för att misslyckas för det sätter bara krokben för dig själv. Det är bara att slänga sig ut och prova sina vingar.

Lyssna på Hannas debutsingel här!

Läs mer!
FRIDA-Hanna: ”Tjejerna behöver jobba hårdare i Idol – för att de är just tjejer”
Isa Tengblad startar eget skivbolag: ”Vi tjejer är mer utsatta”
Hur mycket kan idolerna om Idol?

Av: Mina Gilbertsson
Foto: Rickard L. Eriksson