Gifta sig kungligt

Saker du behöver ge upp om du gifter dig kungligt

Vad är ett giftermål med en kunglighet? Det kan vara alldeles, alldeles underbart, men också ganska svårt. FRIDA har tagit reda på tio saker du behöver ge upp om du gifter dig kungligt.
TV: Se 5 saker du behöver ge upp om du gifter dig kungligt
1:17

Efter reklamen: TV: Se 5 saker du behöver ge upp om du gifter dig kungligt

(1:17)

Slå på ljud

1. Kan behöva ändra ditt efternamn

 

Har du ett efternamn som du gärna vill behålla ska du inte gifta dig med någon kunglighet. I England byter du alltid efternamn, men enligt Sydsvenskan använder inte de svenska kungligheterna sitt efternamn alls med sin kungliga titel. Däremot heter alla, utom Chris O’Neill, Bernadotte.

2. Måste sluta på ditt arbete

 

Har du storslagna drömmar? Tyvärr kommer du att behöva ge upp dem om du gifter dig med en kunglighet. Enligt Kungahuset är kungligheternas arbetsuppgifter att närvara och representera Sverige vid officiella besök, både i Sverige och utomlands. Många kungligheter arbetar även med välgörenhetsorganisationer vid sidan av.

3. Inte uttrycka dig politiskt

 

Enligt Kungahuset har alla kungligheter rösträtt, men aldrig använt den av traditionella skäl.

4. Avstå från att skriva autografer

 

Att prata med allmänheten går bra, men inga autografer. Den ska bara finnas på officiella dokument och det är för att den inte ska kunna förfalskas.

5. Aldrig vara ensam

 

Oavsett vad du gör eller var du är kommer du aldrig att vara själv. Du har minst en säkerhetsvakt som alltid står vid din sida. Bokstavligen.

6. Undvika att spela Monopol

 

Tro det eller ej, men det finns faktiskt en regel som förbjuder de brittiska kungligheterna att spela Monopol. I en intervju berättar Prins Andrew att regeln infördes för att stämningen blev för elak när de spelade spelet.

7. Alltid klä dig enligt klädkod

 

Den engelska kungafamiljen är tvungna att följa strikta klädregler. Den mest bekväma utstyrseln kungligheterna har består av ett par byxor, en fin topp och en kofta för kvinnorna och ett par chinos, en skjorta och en kavaj för männen. Som du säkert har märkt brukar svenska kungligheter också vara uppklädda i officiella sammanhang.

8. Låt bli att ha fysisk kontakt med icke-kungligheter

 

Enligt brittiska traditioner får inte kungligheter ha fysisk kontakt med icke-kungligheter. Den enda kontakten däremellan får bara vara ett fast handslag. Enligt Harpers Bazaar bröt prins William den regeln när han kramade en sörjande kvinna som precis hade förlorat sin man i en brand i London.

9. Sluta vara kärleksfull i offentliga sammanhang

 

I England får du varken kyssa, krama eller hålla hand med din prins i offentliga sammanhang. När ni befinner er i offentligheten ses du och din partner som kollegor eftersom att ni jobbar. Det är därför det anses vara oprofessionellt att visa upp kärleken.

10. Bortse från viss mat under dina tjänsteresor

 

När den brittiska kungafamiljen är utomlands får de inte äta någon form av skaldjur. Sjukdomsrisken är hög och kungligheterna har inte råd att bli sjuka och missa sina uppdrag.

Av: Mina Gilbertsson

Foto: IBL
Källa: Marie Claire