Penny Parneviks oro efter sonen Atticus födsel: "Är det normalt?"

För tre månader sedan blev Penny Parnevik mamma för första gången. Hon beskriver kärleken till sin son som något alldeles extra – men förklarar också att det hon kände precis efter förlossningen inte var vad hon hade väntat sig.

Den 15:e augusti i år blev Penny Parnevik och Douglas Murray föräldrar för första gången. Tillsammans fick de en liten son som de valde att ge namnet Atticus.

Förlossningen var egentligen beräknad till den 22:e augusti, men efter att läkare sagt att bebisen troligtvis skulle vara mycket stor valde Penny och Douglas att tacka ja till att bli igångsatta en vecka tidigare än planerat. Lyckligtvis gick födseln bra, och sedan Atticus kom till världen har Penny ofiltrerat uppdaterat sina följare i sociala medier om livet som mamma.

Nyligen gästade Penny även podcasten Babykaos och där delar hon med sig av en viktig berättelse som många nog kan känna igen sig i.

Beskriver mammalivet som en chock

När Julia Anjou intervjuar Penny i podcasten pratar hon mycket om känslorna kring att få barn. Känslor som hon beskriver som fina – men också omvälvande och svåra.

Extra mycket tankar växte fram precis efter att Atticus kommit till världen. Penny förklarar att hon fått höra att det skulle kännas som att man svävade på rosa moln, men att det inte alls stämde överens med hennes verklighet.

– Chocken av att nu har jag ett barn var det sjukaste, säger hon bland annat i podcasten.

Penny kände inte att hon visste vems bebisen var, och när hennes pappa, Jesper Parnevik, kom in i förlossningsrummet ställde hon en fråga hon aldrig kommer att glömma.

– Jag minns så tydligt att pappa kom in i rummet när Atticus hade fötts. Jag berättade att han heter Jasper i mellannamn, det var jättefint, säger hon och fortsätter:

– Men en av mina första frågor var ‘Pappa är det normalt att det här inte känns som mitt barn?’.

Vill informera andra

Känslan av att inte riktigt kunna knyta an till sitt barn satt i ungefär två dagar, och när Penny beskriver sin historia är hon mån om att andra mammor ska få höra hur det faktiskt kan kännas.

– Det är okej om du inte känner dig glad direkt, bli inte rädd. Håller det i sig för länge så sök hjälp, då kanske det kan vara förlossningsdepression. Men det är okej att vara helt lost i början. Du är inte en dålig mamma.

Samtidigt beskriver Penny kärleken till Atticus som något alldeles extra, och att den känslan växer sig starkare för varje dag.

– Kärleken är det man känner direkt men jag tycker att folk ska sluta beskriva det som att man har blivit kär i en kille när det pirrar.

– För mig känns det som att det är den mest självklara kärleken jag har känt, jag skulle dö för den här personen men jag har precis träffat honom. Vi visste knappt vad han hette. Jag vet inte hur han ser ut men jag skulle dö för honom.

Här kan du lyssna på podcasten i sin helhet.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Läs mer:

Penny Parneviks ärliga ord om mammalivet: ”Gör mitt bästa”

Penny Parnevik om förlossningen: ”Värsta smärtan jag känt”

Bebislycka i familjen Parnevik efter att Penny blivit mamma