Twisten som förstörde filmen.

Oväntade slut som sabbade hela filmen

De började lovande men spårade ur totalt. Här är filmerna vars oväntade slut förstörde upplevelsen en aning.

Nog för att vi älskar oväntade vändningar i filmer – vem kan till exempel glömma när det kom fram att Bruce Willis var ett spöke i Sjätte Sinnet? Ibland kan dock regissörens vilja att chocka tittaren gå alldeles för långt och förstöra en hel filmupplevelse.

Här är åtta filmer med en sluttwist som i princip sabbade hela filmen. Varning för spoilers!

Orphan

Kate Coleman, som spelas av Vera Farmiga, och hennes man John (Peter Sarsgaard) bestämmer sig för att adoptera 9-åriga Esther (Isabelle Fuhrman). Efter ett tag blir det tydligt att något är fel med Esther – hon beter sig våldsamt mot andra barn och mystiska saker börjar hända och hon tycks alltid vara inblandad på något sätt.

Nu till själva twisten: I slutet visar det sig att Esther i själva verket är en 33-årig kvinna med hypopituitarism som brukar infiltrera familjer, klä ut sig till ett barn och sedan, av någon outgrundlig anledning, förföra männen i hemmen. John, som är berusad när Esther kommer med avslöjandet, inser detta för sent och Kate dödar Esther framför sina barn.

Spider-Man 3

Spider-Man 3 var en av de mest framgångsrika Spider-Man-filmerna som gjorts när den kom, och i rollerna syns bland andra James Franco och Tobey Maguire. Filmen är en av de mest känslosamma i filmserien då Harry, Francos rollfigur, svär att hämnas på Peter, Tobey Maguire, för sin pappa Normans död.

Dock förstörs den här hyfsat bra filmen av en rätt konstig och förvirrande twist. Harrys butler Bernard, en rollfigur som bara har synts ett fåtal gånger i filmen dessförinnan, förklarar att han hela tiden har vetat att Norman Osborn har varit figuren Green Goblin, figuren som har som mål att bli befälhavare över stadens organiserade brottslighet, och att Norman råkade ta död på sig själv när han försökte döda Peter. En aning förvirrande med andra ord och överraskande på ett negativt sätt.

Shutter Island

Handlar om polisen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) som kallas till Shutter Island för att leta rätt på en patient som har försvunnit från öns psykiatriska klinik. Snabbt inser han att allt inte är vad det borde vara på ön och att både intagna och personal vet mer än de säger.

I slutet kommer det fram att Teddy inte alls är polis utan att han själv är den patient som är försvunnen. Hela filmen är alltså en illusion som han själv har skapat för att kunna hantera sin familjs död. Det man som tittare inte riktigt förstår efteråt är varför läkarna spelar med i experimentet och varför de låter honom springa omkring på ön och lösa ett mysterium.

The Village

M. Night Shyamalans film The Village handlar om en grupp personer på 1800-talet som bor mitt i en skog och som jagas av monsterliknande varelser. När Ivys (Bryce Dallas Howard) fästman blir knivhuggen av en rival springer hon ut i skogen för att försöka hitta medicin och rädda hans liv, i tron om att de monsterliknande varelserna kommer att tycka synd om henne på grund av att hon är blind.

Och nu kommer då twisten – efter att ha tagit sig igenom skogen kommer Ivy ut på en modern väg och springer in i en parkvakt. Här någonstans börjar hon att förstå att byn hon har levt i är en sekt som styrs av hennes egen pappa. Sekten har startat upp ett fejkat 1800-tal för att de ville återvända till en tid då allt var enklare, och de läskiga varelserna i skogen var bara utklädda människor som dök upp då och då för att hindra byborna från att lämna byn.

Vanilla Sky

Tom Cruise syns här i rollen som David Aames, en arvinge som har fått sitt ansikte förstört i en bilolycka orsakad av ett svartsjukt ex, Julie (Cameron Diaz), som dör i olyckan. David tvingas att bära en mask och börjar under tiden få hallucinationer där hans ansikte inte är förstört och Julie fortfarande lever.

I slutet får tittaren reda på att David har drömt alltihop efter att ha försatt sig själv i sömn för att vänta till det att det finns teknologi som kan återskapa hans ansikte. Men inte ens det är säkert eftersom regissören Cameron Crowe själv har sagt att det finns fem olika sätt att tolka filmens slut på – bland annat att hela filmen i själva verket är en bok som Davids vän i filmen, Brian (Jason Lee), har skrivit.

Hancock

Hancock är en sliten superhjälte som dricker för mycket och trots att han räddar ett och annat liv ibland är han illa omtyckt av allmänheten för sina hjälteinsatser som mest leder till kaos. När han träffar PR-agenten Ray, som vill ändra på hans image är han först misstänksam men blir övertalad och när han träffar PR-agentens fru faller många bitar på plats.

I filmen kommer det fram att Rays fru, Mary (Charlize Theron), också råkar vara en superhjälte och att de två egentligen är gifta med varandra, att de är tusen år gamla och att de, genom att vara nära varandra, långsamt börjar förvandlas till människor. På grund av det flyttar Hancock till månen. Varför inte, liksom?

Signs

I Signs, ännu en film skapad av M. Night Shyamalan, kretsar handlingen kring Graham (Mel Gibson), en före detta präst som lämnar sin församling för att flytta ut på landet med sin familj. Där måste han stänga in sig på grund av att onda utomjordingar kommit för att terrorisera människor.

Av någon anledning visar det sig i slutet att utomjordingarna är dödligt allergiska mot vanligt vatten, och Graham och hans bror Merrill (Joaquin Phoenix) kan enkelt oskadliggöra en varelse med hjälp av några glas vatten – och en baseballkeps. Att utomjordingarna valde att landa just på jorden, en planet som till större del består av just vatten, och börja invadera hem förklaras aldrig riktigt.

Remember Me

Tyler, spelad av Robert Pattinson, är en ung man som är missnöjd med sitt liv och speciellt med sin pappa, spelad av Pierce Brosnan, en affärsman som ignorerar både honom och Tylers syster Caroline, spelad av Ruby Jering. Efter att Tyler blir ihop med Ally (Emilie de Ravin) börjar dock relationen med pappan förbättras.

I slutet av filmen händer något som ingen, och då menar jag ingen, hade förväntat sig. Tyler dyker nämligen upp extra tidigt för att gå på ett möte på sin pappas kontor i World Trade Center, på morgonen den 11 september 2001. Huvudpersonen dör med andra ord i 9/11 och de flesta som har sett filmen undrar nog vad det skulle vara bra för.

Foto: TT Källa: Collider

LÄS MER:

Alla nya serier och filmer på Netflix i juli 2020

De 10 bästa filmerna 2020 som du inte får missa

Disneyfilmerna med högsta betyg på topplistorna