Studentflak förbjuds

Nya riktlinjer för studenten 2020 – förbjudet att åka flak

Det blir inga större fester eller utspring för sistaårseleverna som går ut gymnasiet i år. Och nu står det även klart att det inte blir något firande på studentflak. Här är allt vi vet!

Som många redan vet så blir det inget tradionsenligt studentfirande i år. På grund av corona-pandemin som vi befinner oss i har i stort sett alla större tillställningar och fester behövt stoppats eller begränsats. Nu meddelar Transportstyrelsen att det dessutom blir förbjudet att åka studentflak i hela landet.

Hur länge gäller förbudet mot studentflak?

Detta är ett tillfälligt beslut som tagits på Folkhälsomyndighetens uppmaning. Förbudet gäller ett halvår – från 15 maj till den 31 december. Varför just ett halvår? Jo, för det anses vara ”en rimlig längd” menar Monica Näslund på Transportstyrelsen.

– Folkhälsomyndigheten kan också begära förlängning av förbudet. Man gör såhär för att slippa ta nya beslut flera gånger. Sen vet vi ju inte hur situationen utspelar sig, och om vi får en liknande situation nästa år, säger hon till Aftonbladet.

Gäller förbudet endast lastbilsflak?

Nej. Förutom lastbilsflak gäller detta även släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller liknande.

Kan man få tillbaka sina pengarna om man har betalat för lastbilsflaket?

Ja, det finns goda chanser att få tillbaka sina pengar. Men gör det skriftligen, helst via mejl, tipsar Adam Dahlin på Konsumentverket.

– Kommer man inte överens får man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) med en anmälan dit, säger Adam Dahlin till Aftonbladet.

Läs mer: 

Alla riktlinjer för studenten 2020 – det här gäller

Här är 7 saker du kan göra efter studenten

Kommer sommarlovet bli kortare på grund av coronakrisen?

Foto: TT