Corona stoppar studentfirandet i Stockholm

Nytt besked: Corona stoppar studentfirandet i Stockholm och Göteborg

Här kommer ett tråkigt men viktig besked. Alla kommunala gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg ställer in sina studentfiranden. Det här gäller!

Det blir ingen mösspåtagning, studentbal eller utspring för gymnasieskolornas tredjeårselever i år. Förra veckan meddelade nämligen Skolverket att alla kommunala gymnasieskolor i Stockholm tvingas ställa in alla studentfiranden. Och nu går Göteborgs stad ut med samma besked – det blir inget studentfirande för elever i de kommunala gymnasieskolorna.

Varför ställs studentfirandet in?

På grund av smittspridningen av coronaviruset har regeringen infört ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än femtio personer. Det blir därför svårt att genomföra ett traditionellt studentfirande, menar Skolverket.

– Det finns en framtid också och den ska man vara rädd om. Och då behöver man vara försiktig, även i juni månad, säger Skolverkets generaldirektör, Peter Fredriksson till Expressen.

”Ett smärtsamt beslut”

Medan vissa kommuner väljer att ställa in eller skjuta upp firandet väljer andra att avvakta. Men en kommun som var tidig med att ställa in studentfirandet var Huddinge.

– Det är ett smärtsamt beslut på många sätt. Många har sett fram emot fest och firande och eleverna har arbetat hårt och är värda det. Men det var utifrån de förutsättningar som nu råder det enda rimliga beslutet, säger Huddinges gymnasie- och arbetsmarknadsdirektör Patrik Forshage, till TT.

Han berättar också att eleverna tagit emot beskedet med blandade reaktioner.

– Det finns en stor besvikelse hos många, och den är i högsta grad begriplig. Men det finns också en stor förståelse.

Kommer skolavslutningarna ställas in på grund av corona?

FRIDA har varit i kontakt med Skolverket som påpekar att folkhälsomyndighetens regler även påverkar hur grundskolor kan utforma avslutningar.

Läs mer:

Kommer sommarlovet bli kortare på grund av coronakrisen?

Kan jag få coronavirus av lösviktsgodis? Så här säger experten!

Förutspådde Disney corona? Sjuka sambandet mellan viruset och filmen Trassel