Ser du ut som ditt namn?

Ny forskning: Därför passar ditt namn med ditt utseende

Du blir vad du heter, säger experterna!

Har du någonsin fått höra att du ser ut att heta ditt eget namn, eller att du mer ser ut som en Anna eller Jenny? Enligt forskare är våra namn mer kopplade till vår identitet än vad vi kanske kan tro.

Forskarna genomförde åtta experiment som visade att människor överlag är väldigt bra på att gissa rätt på vilket namn som tillhör en viss person. Deltagarna gissade rätt på namn hela 35 procent av gångerna.

I ett av experimenten tränade forskarna en dator i att försöka hitta likheter i tusentals ansikten bland folk med samma namn. Datorn visade att personer med samma namn också oftast hade liknande drag kring ögon och läppar. Baserat på den infon kunde datorn sedan matcha ett ansikte med rätt namn i 60 procent av fallen!

Men vad är det som kan avgöra vad en främmande person heter, bara genom att titta på ansiktet? Forskarna tror att vi till slut blir vad vi heter – medvetet eller inte. En person som heter Sara förväntas se ut på ett visst sätt och kommer till slut att utveckla drag som stämmer överens med den bilden, med andra ord. Samma sak gäller för alla andra namn – från Lucas och Sebastian till Linda och Nayra.

Ser du ut som ditt namn, eller borde du döpa om dig? 😉

Läs också:

Så får du någon att gilla dig ännu mer – på bara fem minuter

 

Källa: Thecut.com 

Foto: IBL