Nu får ungdomar gratis busskort i sommar – så får du ditt

Nu får ungdomar gratis busskort i sommar – så får du ditt

Regeringen har äntligen beslutat att ge bidrag, i form av gratis busskort, till alla ungdomar i sommar. Anledningen till att detta införs är att alla ska ha rätt till att ha ett bra sommarlov oavsett om ens föräldrar har mycket eller lite pengar.

Tidigare i år beslutade regeringen att införa ett statligt stöd som gör att ungdomar kan få åka gratis i kollektivtrafiken under sommaren. Detta för att alla ska ha rätt till att ha ett bra sommarlov oavsett pengar. Det är upp till varje kommun att införa gratis busskort och de får pengar av staten för att göra det.

Enligt Mitt i Stockholm ska SL ladda 160 000 accesskort för att ungdomarna ska kunna åka gratis i kollektivtrafiken. Det är inte bara ungdomar i Stockholm som får åka gratis, utan bland annat UL, Östgötatrafiken, Västtrafik och Skånetrafiken kommer också att erbjuda unga gratis busskort i sommar.

Busskortet, eller sommarlovskortet som det kallas, gäller för skolungdomar i årskurserna 6-9, samt för de som går första och andra året på gymnasiet. Det gäller även färdtjänst. Sommarlovskorten kommer att skickas hem till de som är behöriga och bor där korten erbjuds, i slutet av maj.

Om du undrar om det kommer vara gratis att åka i kollektivtrafiken där du bor så kan du kontakta din kommun.

Läs mer!
Inga planer i sommar? Här är lägren och resorna du kan åka på!
25 saker bara du som går på högstadiet och gymnasiet förstår
Test: Hur kommer din sommar att bli?

Av: Mina Gilbertsson

Källa: Mitt i Stockholm

Foto: IBL