Nio saker du inte visste om Love Actually

Nio saker du inte visste om Love Actually

Love Actually är utan tvekan en av de största julfilmerna, men hur mycket vet du om den egentligen? FRIDA listar nio roliga fakta om filmen!

1. Fyra olika handlingar togs bort

Från början skulle filmen innehålla 14 olika kärlekshistorier men två valdes bort när manuset skrevs medan ytterligare två filmades och klipptes innan de togs bort.

2. Hugh Grant ville inte dansa i filmen

Filmens regissör och Hugh Grant, som spelar premiärministern, var inte helt överens om hur hans karaktär skulle vara. Hugh Grant ville inte alls göra dansscenen så de väntade med den tills allra sista dagen av inspelningen.

3. Flygplansccenen filmades med dolda kameror
Love Actually inleds med bilder från Heathrow airport när människor möts. Scenerna spelades in med dolda kameror på flygplatsen under en vecka. När någonting hände som skulle kunna vara med i filmen sprang en av de som jobbade med filmen ut på flygplatsen och pratade med de som filmades för att berätta att det kanske skulle vara med i Love Actually.

4. Emma Thompson bar en ”fat suit”

Hon var smalare än vad regissören hade tänkt att hennes karaktär skulle vara, så han förstorade henne.

5. Ordet ”actually” sägs 22 gånger av olika karaktärer

Imponerande! Och kanske främst imponerande att någon har suttit och räknat gångerna.

6. ”To me you are perfect”-skyltarna skrev av skådisen själv
Andrew Lincoln spelar killen som är kär i sin bästa väns fru. Han förklarar sin kärlek genom att hålla upp skyltar – som han faktiskt skrev själv. Han ville prova att göra det då han själv tycker att han har ganska bra handstil.

7. Lön: 2,2 miljoner

Modellen Claudia Schiffer spelar sig själv i filmen och dyker upp under ett kort ögonblick. För sin medverkan ryktas hon ha fått över 2,2 miljoner kronor, eller 37 591 kronor i sekunden för att vara exakt.

8. Colin Firths kyss var koreograferad

Ja, det går tydligen att koreografera kyssar. På restaurangen i Portugal (som egentligen spelades in i Marseille) så bestämde manusförfattaren hur kyssen skulle se ut. Vad hon var mest nöjd med? Hans tumme på motspelerskan läppar innan de kysser varandra.

9. Sams flygplansscen gjordes om

I slutet av filmen springer 13-åriga Sam på flygplatsen för att säga hej då till Joanna. Den första versionen innehåller däremot parkour där han voltar och hjular på flygplatsen. Det filmades senare om och då springer han bara.

Läs mer!
Sju julklappar som du enkelt kan göra själv
Test: Vilken jultyp är du?
14 julfilmer du kan se på Netflix

Källa: mentalfloss.com, cosmopolitan.com, people.com

Foto: IBL