nils einar grönberg

Nils Einar Grönbergs liv – från listframgångar till mördad på öppen gata

Musiksverige har mist en av sina klarast lysande hiphop-stjärnor. Under Nils ’Einár’ Grönbergs 19-åriga liv varvades destruktivitet med stora listframgångar. Här är Einárs tidslinje – från bardomen till döden.
Till minne av Nils ”Einár” Grönberg
0:51

Efter reklamen: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

(0:51)

Slå på ljud

Nils Kurt Erik Einar Grönberg föds i Stockholm år 2002. Han är son till skådespelaren Lena Nilsson, känd från 80-talsfilmen P.S Sista sommaren och tv-långköraren Rederiet. Hans pappa är krögaren Erik Grönberg. Nils, som är hans tilltalsnamn, växer upp med familjen i Enskededalen i södra Stockholm.

Börjar med musik under namnet Einár

Nils började tidigt intressera sig för musik och la redan som barn upp rap-videor på Instagram. När de äldre killarna i Enskededalen fick nys om Nils videor uppmuntrade de honom att posta fler.

– De sa att det här måste läggas ut. Så de filmade en video när jag sitter i en soffa och rappar, jag är 11–12 år, och la ut på Facebook och den började delas. Det var där det började, jag fick en massa följare på Instagram och så fortsatte jag bara, har han förklarat för Expressen.

einar 17 år

Einár slog igenom redan som 17-åring med låten Katten i trakten.

År 2018 släpper Nils på egen hand, utan skivbolag, sin debutsingel Duckar popo under artistnamnet Einár. På Youtube blir videon till låten snabbt populär och når över en miljon visningar. Året därpå kommer låten Katten i trakten som blir Einárs första etta på Sverigetopplistan på Spotify. Videon till låten tillägnar han en vän som skjutits till döds i Enskededalen. Senare samma år kommer debutalbumet Första klass från vilket samtliga låtar hamnar på Spotifys Sverigetopp. Einár är då 17 år gammal.

Placeras på HVB-hem i Dalarna

Samtidigt som musikkarriären tar fart är Einárs mamma orolig för hans umgänge som nu sker i kriminella kretsar. Som 16-åring placeras Einár på HVB-hem.

– Alla kanske inte har gjort de bästa valen i livet. Vissa gör grövre saker, vissa mindre, men alla har sina problem. Jag har haft mycket ögon på mig. Polisen och socialtjänsten ser mig som den stökiga ungen, har Einár sagt i en intervju med Aftonbladet.

einar och mamma lena nilsson

Einárs mamma Lena Nilsson gjorde honom sällskap till Grammisgalan 2020.

När Einár och mamma Lena tillsammans gästade Malou efter tio år 2019 sa hon om sin och sonens relation att:

– Jag har alltid haft en bra kontakt med Nils. Om jag har sett att han har rört sig vid sidan av den här världen, eller i den världen, så har jag vetat att han har musiken. Jag har sett att han har en kraft i den och det är det han under en väldigt lång tid har satsat på.

Samma år släppte Einár låten Inlåst tillsammans med Sebbe Stakset från Kartellen. Texten handlar om livet för unga på HVB- och SiS-hem.

Prisas på P3 Guld och Grammisgalan

einár tar emot pris på p3 guld

Einár går upp på scen och tar emot pris för Årets låt på P3 Guld 2020.

Både fansen och kritikerna har varit eniga om att Einár på kort tid kommit att bli en av hiphop-Sveriges största stjärnor. Han vinner Musikförläggarnas pris Årets genombrott 2019, Årets låt med Katten i traktenP3 Guld 2020, och prisas vid Grammisgalan 2020 i kategorierna Årets hiphop och Årets nykomling. Under 2019 tjänade han miljonbelopp på sin musik som i dagsläget har streamats över 120 miljoner gånger på Spotify. Några pengar fick han dock inte behålla själv.

– Allt. Allt till min mammas konto. Allt, har han sagt i en intervju.

Rappar om våld och gängkriminalitet

Ett tema har varit genomgående i Einárs musik; våld och gängkriminalitet.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en Glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle och där vi är och befinner oss, har han sagt till Aftonbladet om sin musik.

Einár kidnappas av Vårbynätverket

Våren 2020 blir Einár under våldsamma former kidnappad av det kriminella gänget Vårbynätverket som kräver tre miljoner kronor i lösensumma av honom för att inte sprida de förnedrande bilder de samtidigt tar på honom. När de inte får pengarna släpper de Einár mot en Rolexklocka värd över 300.000 kronor, två guldkedjor värda över 160.000 kronor och ett vapen.

Nätverket planerar sedan att detonera en sprängladdning utanför Einárs bostad och färdas med en bomb i en bil till hans hem, men vänder om när de möts av polis på plats. Rapparen Yasin som idag sitter fängslad för förberedelse till människorov, har varit delaktig i ett tidigare misslyckat kidnappningsförsök av Einár.

Grips efter festkväll med kriminella

I oktober 2021 greps Einár efter en knivskärning på Stureplanskrogen Nosh & Chow i Stockholm. Enligt Aftonbladets uppgifter stärktes hotbilden mot honom då. På senare tid har Einár levt med skyddad identitet och med ett pris på sitt huvud, rapporterar Aftonbladet.

Nils ’Einár’ Grönberg hittas ihjälskjuten 19 år gammal

blommor på platsen där einar sköts ihjäl

Fans och sörjande har lämnat blommor och tänt ljus på platsen där Einár hittades död.

Klockan 22.30 torsdagen den 21 oktober larmar boenden i Hammarby sjöstad om att de hör skottlossning utomhus. När polisen kommer till platsen identifieras en ung ihjälskjuten man som Nils ’Einár’ Grönberg. Han dödades på nära håll med flera skott och blev 19 år gammal. Nu pågår jakten på gärningsmän.

Källa: Expressen, Aftonbladet, Nyheter24, Dopest, SR

Foto: TT

Relaterade artiklar
9 saker vi är extremt trötta på att se i alla (!) filmer och serier