Nationella prov ställs in

Nationella proven ställs in – så påverkas betygen

Nu har Skolverket beslutat att alla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in på grund av covid-19, alltså coronaviruset. Här är allt vi vet!

Förra veckan meddelade regeringen att alla gymnasie- och högskolor stängs ner för att minska smittspridningen av corona. Om grundskolor också kan komma att behöva stängas vet vi inte än, men det kan bli så i framtiden.

Under gårdagen meddelade skolverket att man nu också tvingas ställa in vårens nationella prov för grund- och gymnasieskolor. FRIDA har samlat all info du behöver veta!

Varför ställs nationella proven in?

Det blir svårt för skolorna att genomföra nationella proven då landets gymnasielever pluggar på distans och många elever med förkylningssymptom stannar hemma. Eftersom proven inte är gjorda för distans, utan kräver att eleverna fysiskt är på plats, har man därför valt att ställa in det helt. Man vill helt enkelt inte locka elever som har sjukdomssymptom att ändå gå till skolan för att göra proven.

Det här skriver Skolverket på sin hemsida om beslutet:

  • Skolorna befinner sig i ett pressat läge där man försöker hitta nya former för undervisning anpassade till den förändrade situationen.
  • Det är inte lämpligt att skicka ut hundratusentals prov som ska tas om hand av skolpersonal i rådande läge.
  • Proven kommer inte kunna uppfylla sitt syfte om varje enskild rektor eller huvudman ska få besluta när och om proven ska genomföras.
Nationella prov

Nationella proven inte är gjorda för distans, utan kräver att man fysiskt är på plats.

Kommer proven skjutas upp?

Nej, i nuläget verkar det som om proven ställs in helt. Det kommer alltså inte vara möjligt att skjuta på proven. Datumen är planerade ett och ett halvt år i förväg och det handlar om cirka sex tusen skolor, berättar Skolverkets enhetschef, Anders Boman.

– Vi tror inte heller det är möjligt för skolor att genomföra proven olika datum. Att skjuta på datumen innebär att otillåten spridning ökar vilket i sin tur skulle leda till förvirring och ännu mera arbete, säger Boman i Svt.

Hur påverkas betygen?

Enligt Skolverket hade det alltså inte gått att genomföra nationella proven på ett likvärdigt sätt. Trots att proven ställs in kommer betyg ändå att sättas. Men de nationella proven är ett viktigt underlag i betygsättningen och många undrar nu hur detta kommer att påverka betygen.

– Jag hoppas inte att det här kommer försämra elevernas möjlighet att få rättvisande betyg, utan att det här öppnar upp för att elever och lärare tillsammans tar fram underlag för rättvisa betyg, säger Ebba Kock, ordförande för Sveriges elevkårer, i Tv4.

Läs mer: 

Test: Vad borde du gå för program på gymnasiet?

FRIDA-läsarna tipsar: 72 filmer & serier att se i karantän

Kritiken mot Vanessa Hudgens efter orden om corona