Melodifestivalen 2019 – allt om deltagarna i kvällens final!

Melodifestivalen 2019 – allt om deltagarna i kvällens final!

Allt du vill veta om kvällens finalister i Melodifestivalen!

Ikväll är det dags för finalen i Melodifestivalen 2019 i Friends Arena i Stockholm. FRIDA har samlat allt du behöver veta om startfältet och artisterna, här är alla 12:

(Läs ALLT om Melodifestivalen 2019 här!)

Vem är Jon Henrik Fjällgren?

Jon Henrik tävlar med låten Norrsken (Goeksegh), skriven av Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Fjällgren själv.

Varifrån kommer Jon Henrik Fjällgren?

Jon Henrik är adopterad från Colombia (där han tillbringade en tid på samma barnhem som Kristin Amparo). Jon Henrik var tidigare med i  mello med låten Jag är fri  2015, då han tog sig direkt final och till slut hamnade på en andraplats efter Måns Zelmerlöw. 2017 var han med igen, ihop med Aninia framförde låten En värld full av strider.

Jon Henrik har också  vunnit Let’s Dance 2018 och vid sidan av sin artistkarriär arbetar Jon Henrik som renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen

Mobbing, stress från kändisskapet och privat press gjorde att Jon Henrik drabbades av psykisk ohälsa, vilket han berättat i bland annat Malou efter tio.

Han är 31 år gammal.

Lisa Ajax

Lisa Ajax framför låten Torn, skriven av Isa Molin.  Det är tredje gången Lisa Ajax deltar i Melodifestivalen. Tidigare har hon slutat på en sjunde placering 2014 med låten My heart wants me dead samt på en niondeplats 2017 med låten I dont give A.

I årets Melodifestivalen tog hon sig till final via andra chansen.

Lisa Ajax vann Idol 2014 och blev känd över hela landet.  Låten Torn handlar om olycklig kärlek, och Lisa har tidigare berättat för Hänt.se om hur mycket låten betyder för henne – och att killen den handlar om vet om det. Lisa Ajax är 20 år och har ingått i gruppen Helges All Stars, där även Zara Larsson, Amy Diamond och Molly Sandén medverkat.

Vem är Mohombi?

Mohombi deltar med låten Hello, som han skrivit med Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son och Linnea Deb.

Var kommer Mohombi ifrån?

Mohombi, uppväxt i Norsborg och Husby, förorter till Stockholm, och har en kongolesisk far och svensk mamma. Han är 32 år och var tvungen att fly från Kongo på grund av stridigheterna i landet.

Utöver svenska talar Mohombi även franska, engelska, swahili, lingala och spanska. Mohombi har också ett hyllat musikalist förflutet och vunnit fler priser för sin musik.

 

Vem är Lina Hedlund?

Lina Hedlund deltar med låten Victorious, skriven av Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna Jansson.

Lina, som numera är soloartist, har tidigare deltagit i mello med både Alcazar och sin syster Hanna Hedlund.

Vem är Lina Hedlund gift med?

Hedlund är sambo med barnprogramledaren Nassim Al-Fakir och paret har två söner ihop.  Lina Hedlund är 40 år och kommer från Bollnäs.

Vem är Bishara Morad?

Bishara deltar med låten On my own, som har skrivits av förra årets vinnare av Melodifestivalen, Benjamin Ingrosso, tillsammans med Markus Sepehrmanesh och Robert Habolin.

Bishara är bara 16 år gammal och kom till Sverige som sexårig flykting från Syrien. Bisharas framträdande i delfinalen var första gången har gjorde ett framträdande, han slog igenom via Instagram där han filmades när han sjön i sin skola. Laila Bagge såg talangen och är sedan dess hans manager.

Var bor Bishara?

Han bor idag i Linköping med en familj bestående av mamma, pappa, sin 20-åriga storasyster och 18-åriga storebror. Bishara är troende syrisk-ortodox kristen och menar att hans röst är en gåva från gud.

Läs mer: Allt om Bishara

Vem är Anna Bergendahl?

Anna Bergendahl deltar med låten Ashes to ashes, skriven av Anna tillsammans med Thomas C:son, Bobby Ljunggren och Erik Bernholm.

För nio år sedan deltog Anna i mellon med låten This is my life – som hon vann med. Stilen med röda converse och tyllkjol blev en lika stor snackis som den härliga poplåten. I Eurovision blev hon dock första svenska artist att inte kvala in och fick lämna tävlingen redan efter semifinalen.

Efter misslyckandet i Eurovision tog hon ett steg tillbaka från scenen – och genomlevde en svår period med ångest och sjukdom i familjen. Detta är känslorna som kommer fram i årets bidrag Ashes to ashes.

Vid sidan av musikkarriären så studerar Anna till läkare på läkarprogrammet i Örebro. Hon är 27 år och bor i Hägersten i Stockholm.

 

Vem är Nano?

Nano deltar med låten Chasing rivers, skriven av Lisa Cabble, Linnea Deb, Joy Deb och Thomas G:son.

2017 slutade, den då helt okända, Nano på en andra plats i mello med låten Hold on efter Robin Bengtsson. Nano har dock inte bara uppmärksammats för sin musik, han har ett kriminellt förflutet med fängelsevistelser för bland annat rån, droger och inbrott bakom sig. En värld han dock lämnade för musiken och nykterheten och papparollen för sina fyra barn.

 

– Min mamma är åländska, min pappa palestinier, det var rätt stökigt hemma, funkade inte riktigt. Pappa var spelberoende och hade mycket att ta tag i, en av mina bröder började internatskola när han var sju, de andra tre syskonen hamnade på olika fosterhem, någon drog till London och jag bodde hemma tills jag var tolv, sedan gick det inte längre, har Nano tidigare berättat för Hänt.

Nano är 32 år.

 

 

Vilka är Liamoo och Hanna Ferm ?

Liamoo och Hanna Ferm deltar med låten Hold you, skriven av Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, och de två artisterna: Hanna Ferm och Liam Pablito Cacatian Thomassen.

Vad heter Liamoo egentligen?

Liamoo heter egentligen Liam Pablito Cacatian Thomassen och deltog även i Melodifestivalen 2018, då med låten Last breath, men han fick sitt stora genombrott när han vann Idol 2016.

För Hanna Ferm är årets Melodifestival hennes första, men hon har tidigare deltagit i Talang 2014 och Idol 2017 där hon tog sig ända till en andraplats. Hanna Ferm är 18 år och Liamoo är 21 år.

Är Liamoo och Hanna Ferm ihop?

Liamoo och Hanna Ferm är inte ett par officiellt, men det har spekulerats väldigt mycket kring om det är mer än vänskap vi ser på scenen.

Läs mer:

Här är sminket Hanna Ferm har i Melodifestivalen

Liamoo om romansryktet kring honom och Hanna Ferm

 

Vem är Malou Prytz?

Malou Prytz deltar med låten I do me, skriven av Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson och Adéle Chechal.

Malou kommer från småländska Ryd och det är första gången hon deltar i Melodifestivalen. Hon är bara 15 år och festivalens yngsta deltagare.

John Lundvik

John Lundvik deltar med låtern Too late for love, skriven  tillsammans med Anderz Wrethov och Andreas ”Stone” Johansson.

Med My turn kom John Lundvik trea i mellon 2018 men redan 2014 var han delaktig, då som låtskrivare till Anton Ewald med låten Natural.

Han är redan aktuell i Eurovision dessutom, eftersom han har skrivit bidraget Bigger than us som Storbritannien tävlar med. Vinner han kan han alltså få tävla mot sitt eget bidrag!

Var kommer John Lundvik ifrån?

 

John föddes i London och blev tidigt adopterad av sina svenska föräldrar, men tillbringade sina första sex år i London tillsammans med dem innan de flyttade till Växjö.. När han var yngre var han en lovande idrottstalang inom friidrotten. John är 36 år gammal.

Wiktoria

Wiktoria deltar med bidraget Not with me, skriven av henne själv och Joy Deb och Linnea Deb.

Wiktoria är 22 år gammal och har tidigare varit med i mello med låten Save me, som slutade på en fjärde plats. 2017 var hon med och sjöng As I Lay Me Down, som slutade på en sjätteplats. Hennes röst känns också igen från Disneyfilmen Vaiana.

Läs mer: Wiktoria om jobbiga tiden i högstadiet

 

Arvingarna

Arvingarna deltar med bidraget  I do, skriven av Casper Janebrink med Nanne Grönvall, Michael Karlsson och Thomas ”Plec” Johansson.

Arvingarna har tidigare deltagit i Melodifestivalen 1993 med Eloise, 1995 med Bo Diddley, 1999 med Det svär jag på och 2002 med Ingenting är större än vi.

Namnet Arvingarna kommer från faktumet att medlemmarnas föräldrar varit stora dansbandsmusiker.

Källa: allas.se, hant.se

Bild: TT