Influencern Margaux Dietz nya bok är den erotiska romanen Alexa.

Margaux Dietz om erotiska romanen: ”Livrädd att pappa ska lyssna!”

Margaux Dietz hoppas att hennes erotiska roman Alexa ska bli tv-serie i framtiden, och att det ska sluta vara tabu med kvinnor som onanerar. För FRIDA berättar hon allt om sexscener, abortfrågan och orgasmglappet kopplat till nya boken!
TV: 6 snabba sexfrågor med Margaux Dietz
0:49

Efter reklamen: TV: 6 snabba sexfrågor med Margaux Dietz

(0:49)

Slå på ljud

Lemmar, hårda bulor och förspel med dans! Den 11 oktober släpps Alexa, Margaux Dietz första (erotiska) roman. Tidigare har hon skrivit tre böcker – två barnböcker och en självbiografi.

FRIDA tog ett snack med Margaux om nya boken och frågade vad som är viktigast i en erotisk roman – sexscenerna eller handlingen, och om karaktärerna i boken är tagna från verkligheten. Men vi snackade även betalda samarbeten i bokformat, abort och orgasmglappet mellan könen.

Häng på!


Hur kommer det sig att det blev just en erotisk roman?

– Jag älskar att konsumera sex: att ha sex, att utforska kring det, att lyssna på noveller... Så det ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker att det är så spännande! Det är som en hobby som man alltid kan bli bättre på. Jag älskar att prata om sex med mina vänner – däremot kan jag blir lite blyg i det offentliga och inte veta hur jag ska prata om det där. Men jag vill att folk ska våga prata mer om sex, njuta mer och våga utforska sig själva, och en erotisk roman kanske kan bidra till det.

Hur har skrivandet gått till? Själva processen?

– Idén föddes i augusti 2020 och jag började fila på karaktärerna och handlingen redan då. Sedan pitchade jag den till mitt förlag Bookmark, och de tyckte att det verkade jättespännande. Då började arbetet med att hitta en medförfattare, eftersom jag inte är en författare själv. Och i december någon gång så hittade vi Christin Magdu.

Kul! Hur funkade det att ha en medförfattare?

– Christin är manusförfattare egentligen och det var lite därför vi valde henne, eftersom tanken redan från början har varit att boken även ska bli tv-serie eller film i framtiden. Men medförfattaren måste ju även vara någon som förstår min humor och mina idéer, och det har verkligen fungerat så bra med henne. Så vi har bollat idéer, pratat sexscener och gjort research tillsammans.

Kommer det att blir en tv-serie eller film då?

– Just nu släpps ljuddramat Alexas värld i poddformat, en spinoff på boken som är helt fristående. Och det är ju typ som en tv-serie fast du lyssnar på den!

Ja, men... kommer det även att bli en tv-serie eller film?

– Kanske, förhoppningsvis! Vi jobbar faktiskt med det nu. Så vi hoppas på det!


Vad är viktigast: Sexscenerna eller handlingen?

Vad är viktigast i en erotisk roman: sexscenerna eller handlingen däremellan?

– I Alexa är sexet skapat utifrån karaktärernas personligheter, och de är ett sätt att föra handlingen framåt på men de finns även till för att det ska vara upphetsande för den som läser. Men sexscenerna som är där finns av en anledning liksom. Man kanske kan hitta vissa drag hos karaktärerna redan i sexet ganska tidigt som gör att man förstår lite mer om den personen...

Pratade man om erotiska romaner på 1980-talet var genren ofta benämnd som tantsnusk, men känslan är att den har fått lite av ett uppsving på senare år. Hur tänker du kring det?

– Ja, men helt plötsligt så finns Ava stories och Blanche stories [sexnoveller online, reds. anm.] och det kommer mer och mer sådant, och jag tycker att det är jättebra. Det normaliseras på ett väldigt härligt sätt och det blir tydligt för tjejer att man dels ska säga nej när man vill det, men också att vi får njuta. Vi har rätt till underbart sex! Ju mer vi ser och läser om sex desto bättre är chanserna att det sker på ett bra sätt.

Skillnader på sexscener av kvinnor och män

Tror du att det finns ett egenvärde i att kvinnor får läsa och konsumera sexscener som är skrivna av andra kvinnor snarare än män?

– Porrindustrin ser ju ut som den gör och det är kanske ofta där som killar och unga kvinnor kommer i kontakt med sex första gången. Och jag hoppas att när det finns annat att konsumera, både som är gjort av kvinnor men också som är lite mer modernt, så kanske vi kan ändra hela synen på sex. Och tillåta det att vara lite mer sensuellt än att en kille sätter på en tjej på ett sätt som inte är förenligt med verkligheten.

Tror du att det blir skillnad på sexscenerna om det är en man eller en kvinna som har hållit i pennan?

– Eh ja, det tror jag (skratt). Absolut! Och det är ju också mycket lättare för mig att skriva utifrån en kvinnas perspektiv eftersom det är så jag upplever det. Jag tror att det är svårt för en man att skriva erotiskt utifrån en kvinna utan att verkligen, alltså verkligen, ha gjort sin research: och om så är fallet så wow! Heja den liksom, det måste vara en fantastisk man. Han måste vara otrolig (skratt).

Jag håller på och läser boken nu och har inte hunnit klart, men jag har kommit två sexscener in och de har varit med karaktären Jens. Där upplever jag att ganska mycket av sexet är beskrivet utifrån den manliga blicken. Jens är passiv och tittar på Alexa medan hon gör sexiga saker och så vidare. Hur tänker du kring det?

– Det är det som är grejen, sexet – speciellt där i början – är ett sätt för dig att förstå lite mer om olika karaktärer. Och jag vill inte säga för mycket men tanken är att de första sexscenerna ska få dig att fundera kring om det verkligen är bra.

Så det kommer att förändras i takt med att jag läser boken?

– Yes!

Okej, vad skönt. För i den första sexscenen så kommer Jens men inte Alexa...

– Precis. Alexa har lite svårt för att komma och för henne handlar det om att hon ska hitta sin sexualitet och våga njuta. Hon känns mer hämmad i början och kanske inte riktigt har sex för sin egen skull eller vågar berätta vad hon vill ha. Hon behöver utveckla den sidan.

”Många av mina vänner har inte ens onanerat”

Hur tänker du kring orgasmglappet mellan könen? Är det något du känner igen dig i eller har erfarenhet av?

– Orgasmglappet... älskar det ordet (skratt)! Jag har själv inte haft problem med det, men när jag pratar med mina tjejkompisar så är det jättevanligt att de säger att de inte kommer vid sex, och många av dem har inte ens kommit på egen hand eller onanerat över huvud taget.

Vad är lösningen tror du?

– För att vi tjejer ska bli bekväma och kunna komma, för det handlar inte bara om killarna här, så måste vi våga utforska oss själva och ta reda på vad vi tycker om. Det ska inte vara något tabu kring onani till exempel. Och titta dig i spegeln där nere! Det är så många som aldrig har gjort det, jag hade inte heller gjort det innan jag fick barn, och det är ju helt galet! Det är liksom vår finaste kroppsdel och så vet vi typ ingenting om den. Och då är det ju också svårt för killen att veta vad han ska göra. Så vi behöver utforska oss själva och våga säga vad vi gillar. För det ska inte behöva vara pinsamt att säga åt en kille: ”lite mer dit” eller så. Och jag hoppas att om fler skriver och pratar om sex så kommer det att normaliseras ännu mer.


Margaux om abort: ”En traumatisk upplevelse”

I inledningen får vi veta att Alexa gör en abort. Varför var det viktigt för dig att få med?

– Min självbiografi inleds med att jag själv blir gravid, och jag började leka med tanken kring vad som hade hänt om jag hade gjort abort istället. Det var lite häftigt att drömma sig bort och fundera på vad som hade kunnat hända.

– Men det var också för att en abort är en väldigt stor grej för en kvinna att göra, och jag tror att även om man verkligen vill göra abort så är det en traumatisk upplevelse som får en att fundera väldigt mycket. Så det var fint att få börja med det. Att berätta att det är okej att göra det liksom.

Alexa blir ju nästan lite pressad till att göra sin abort. Hon får påtryckningar av sin pojkvän och mamma, men verkar vackla lite kring beslutet själv. Hur går tankarna där?

– Det är ju självklart upp till en själv om man vill göra abort eller ej. Alexa ville göra det och hon visste att det var rätt, men hon behövde också lite hjälp på traven. När det kommer till abort så är det väldigt viktigt att man pratar med någon. Jag har själv gjort abort, och då var de väldigt måna om att jag skulle få den hjälpen jag behövde och att jag fick prata med en psykolog. Och de ställer också frågan tre gånger när man är där: ”Är du hundra procent säker på ditt beslut?” Annars får du ju inte tabletterna. Så Alexa hade redan svarat ja och bestämt sig, men sedan när man väl sitter där med tabletterna så dyker tankarna upp: ”Ska jag verkligen?”

Var det så för dig?

– Ja, absolut. Till och med när jag precis hade tagit tabletterna så kände jag ”var det här rätt?” Man vet ju inte, och det är ett sådant stort beslut som ändå kan tas väldigt snabbt. Men när jag väl hade gjort det kändes det ändå bra.

Hur gammal var du då?

– 21 eller 22.


Är karaktärerna i Alexa är hämtade ur verkligheten?

Alexa är ju influencer och har ett eget hudvårdsmärke. Hon blir också sårad när hennes kompis uttrycker sig som att Alexa bara ”sätter sitt namn på produkter hur som helst”. Det är svårt att inte tänka att det kanske är kritik som du själv har fått och blivit sårad av. Är det så?

– Det är klart att jag har tagit med egna erfarenhet och kritik som influencers brukar få. Och jag förstår kritiken när man inte vet hur mycket jobb som ligger bakom det, men därför kändes det viktigt att få leka lite med att Alexa har samma jobb och att visa att det är ett ganska tufft jobb på många sätt.

Det är fler saker som påminner om ditt liv i boken. Alltifrån karaktärer till platser, yrken och konflikter. Hur mycket Margaux finns i Alexa till exempel?

– Det är kul att du säger det, för ni är inte så många som har läst boken än men jag har redan hört flera som har tänkt så! Det är självklart att jättemycket av det som är med, i alla fall känslomässigt, är sådant som jag själv har upplevt. Det här är ju min första roman så det kändes lite enklare för mig att skriva om sådant som jag faktiskt kan.

Man får också känslan av att det finns mycket av din ex-man i karaktären Jens, och att Jens och Alexa har lite samma konflikter som ni hade. Bland annat tycker han att hon filmar och fotar för mycket när de är tillsammans. Finns det mycket av ditt ex i Jens?

– Jag skulle säga att det finns en del av gamla ex-pojkvänner i killarna, absolut. Och där i början när Jens och Alexa är på semester och det uppstår en konflikt kring filmandet så skulle jag säga att det absolut finns saker som överensstämmer.

Här är en udda fråga som ändå måste ställas... Jag undrar om du har tagit influencing till 2.0 genom att ha med betalda samarbeten i en bok? Till exempel skriver du så här i en mening: ”Hon längtar hem till sin mjuka, sammetslena soffa från MeliMeli.” Och Alexa fixar också naglarna på samma (i boken namngivna) salong som du. ÄR det betalda samarbeten?

– Gud vad roligt! Nej, det är det inte. Men jag tycker att det är roligt att leka med ”vad är verklighet och vad är det inte”. Jag vill liksom få in känslan kring att Alexa skulle kunna vara på riktigt. Och så här: hur många influencers har inte den där soffan från MeliMeli (skratt)? Så det är lite den tanken jag vill leka med. Men det är inga betalda samarbeten i boken.


Hur känns det nu när boken ska komma ut?

– Det känns väldigt blottande och samtidigt jättespännande. Och jag hoppas verkligen att de som läser den ska bli inspirerade att testa nya saker med sin partner hemma. Så jag hoppas att folk inte bara kommer att tycka att det är en spännande och bra bok utan även att man ska börja tänka ”hm, jag kanske ska gå och köpa mig de där underkläderna och överraska hemma eller prova något nytt”.

– Men sedan är jag också livrädd för att pappa ska lyssna på mina sexscener i ljuddramat...

Får han lyssna?!

– Jag tror så här: om du säger ”du får inte” – vad gör han då?

För mig ska det i alla fall bli väldigt spännande att höra ljuddramat. Vad är det vi får där som vi inte får i boken?

– Det utspelar sig fem år tidigare. Så du får veta hur Alexa träffar Jens, och du får lära känna hennes bästa tjejkompisar bättre. Och det är mer sex och komedi i den än i boken, lite mer Sex and the City-vibe, medan boken är mer spänning.

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:23

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:23)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Bianca Ingrosso: Därför bor jag inte ihop med Phillipe Cohen
Kändisarna som klätt ut sig till andra kändisar på Halloween – och det är SÅ bra
Hero Fiennes Tiffin om heta sexscenerna i After-filmerna: ”Inte alls så glammigt och sexigt egentligen”