Lena Nilsson och Nils ”Einár” Grönberg.

TT

Mamma Lena Nilssons starka ord om Einár: ”Våra hjärtan slits ur våra bröst”

I slutet av oktober mördades rapparen Nils ”Einár” Grönberg på öppen gatan.
Nu berättar hans mamma, skådespelaren Lena Nilsson, om hans svåra liv och saknaden efter sonen.
Se också: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg
0:51

Efter reklamen: Se också: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

(0:51)

Slå på ljud

Det har gått en månad sedan nyheten om Nils ”Einár” Grönbergs död skakade om Sverige. Rapparen sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

I ett nytt inlägg på Instagram berättar hans mamma Lena Nilsson, känd från filmer som I taket lyser stjärnorna, P.S. sista sommaren och Videomannen, om sonens uppväxt.

”Nils var ett barn mesta delen av sitt korta liv, Nils hann vara 19 år i två månader. Han jobbade som artist”, inleder hon inlägget.

Fick fly från hemmet

Lena Nilsson berättar att Nils Grönberg placerats på HVB-hem genom LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

”Efter HVB bodde Nils med mig och ibland hos sin pappa. Vi är en stor familj .Vi är hans gäng. Alexandra (Einárs flickvän, reds. anm.) var med Nils hela tiden, dom älskar varandra, hon är också hans gäng”, skriver hon vidare.

På HVB bodde han tills hans fyllde 17 år, berättar Lena Nilsson.

”Sen reste han mycket, sen kom Corona, sen dog hans mormor, sen kidnappades han. Då var han fortfarande 17, ett barn. Sen fick vi fly och bo på olika hotell, sen blev Nils 18 år, rättegångar där jag blir tvungen att vittna, Nils vill inte medverka”, skriver hon och fortsätter:

”Nils skrev och spelade in musik hela tiden. Nu skulle han på turné med Zara Larsson sen vidare på egna gig + album. Vi skulle anställa extra livvakter till turné (inte kriminella), efter att han och artistvänner blivit överfallna på krog. Vi hade stort bokningsbolag. Dom flesta som rappar är inte kriminella dom är artister, dom berättar om en hemsk verklighet som vi har i Sverige”.

”Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet”

Lena Nilsson vänder sig sedan till andra mammor som är i samma situation som hon själv.

”Jag har som många mammor förlorat en son i det hemska våldet, våra hjärtan slits ur våra bröst. Vi tröstar oss själva och varandra. Vi är exakt lika mycket värda och våra söner är exakt lika mycket värda. Vi älskar och vi förlåter för vi vill få ett slut på att pojkar dödar andra pojkar. Alla mammor, jag och Nils är med er och era förlorade söner för alltid i fred och kärlek”, avslutar hon.

Foto: TT

Se också: 5 Snackisar från veckan som gått
3:22

Efter reklamen: Se också: 5 Snackisar från veckan som gått

(3:22)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Nils 'Einár' Grönbergs liv – från listframgångar till mördad på öppen gata
Musiksverige i sorg – så hedrar artister kollegan Einár på sociala medier