Den 1 oktober släpper Malin Christin sin debut-EP Kär i kärleken, och för oss berättar hon mer om sin nya musik.

Malin Christin släpper debut-EP om kärlek: Mitt ex förtjänar inga låtar

Snart släpper den erfarna låtskrivaren Malin Christin sin egen debut-EP. För Frida berättar hon om nya albumet, att skriva låtar till sig själv och om sin tidigare mycket destruktiva relation.
TV: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex
1:13

Efter reklamen: TV: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex

(1:13)

I fjol debuterade Malin Christin som artist med låten Salt i såren tillsammans med artistkollegan Myra Granberg. Malin är dock verkligen inte en nykomling i musikvärlden. Hon har redan hunnit arbeta som låtskrivare till både svenska och internationella artister med fokus på Europa, USA och Asien. När hon väl började skriva till sig själv hittade hon sitt uttryck i möteslandet mellan modern svensk pop och alternativ R&B.

Den 1 oktober släpper Malin Christin sin debut-EP Kär i kärleken, och för oss berättar hon mer om sin nya musik.

Svensk pop med ärliga texter

– För mig betyder titeln Kär i kärleken att vara kär i bilden av något, i det man har målat upp för sig själv, snarare än i verkligheten. Något som både går att applicera på drömmar och relationer. Därav kändes citatet passande för fler av låtarna på EP:n.

– Det är svensk pop med väldigt ärliga och personliga texter, och den är lite R&B-inspirerad då jag sjunger lite med sådana influenser, berättar hon, och utbrister i ett skratt.

– Haha, jag måste bara säga att en av låtarna är en hyllning till Borås!, flikar hon in samtidigt som hon berättar att hon sedan tio år är bosatt i Stockholm. Och att titeln på hyllningslåten till storstaden heter Det regnar i Stockholm.

Malin Christin om Eurovision Song Contest: ”Jävligt ballt!”

Vidare berättar Malin Christin att inspirationen till låtarna kommer från egna erfarenheter.

– Jag tar väldigt mycket inspiration från mitt liv och det jag varit med om, men i en låt så finns det ju utrymme att måla upp det på andra vis. Så delvis hör vi mycket från mitt liv, men sedan har låten gått och blivit en egen story i sig själv. Som låtskrivare är man ju van med att vara öppen mot sig själv och jag har inte så mycket filter.

Malin Christin är, som sagt, ingen rookie i musiksammanhang. Utöver att hon samarbetat med stjärnskottet Myra Granberg fick hon även äran att skriva Maltas bidrag Je me casse i årets Eurovision Song Contest. Sången var favorittippad och slutade upp på en sjunde plats.

– Det blev väldigt mycket uppståndelse kring den där låten, i och med det stora forumet! Och det känns bra och jag har fått mycket positiv feedback från det. Det är jättekul att man fått chansen att ha en egen låt där. Det är jävligt ballt!

malin christin släpper sitt debut-album Kär i kärleken.

I fjol debuterade Malin Christin som artist med låten Salt i såren tillsammans med Myra Granberg. För snart ett år sedan kom debutsingeln Lika barn leka bäst som följdes upp av låtarna - Vem e du och Basic som släpptes våren 2021.

Malin Christin skriver numera till sig själv

Men på senare tid har låtskrivaren Malin Christin valt att producera låtar till sig själv, vilket kanske inte är så konstigt eftersom hon älskar att stå på scen och kvittra.

– Grejen är att jag älskar att skriva musik – å jag älskar att skriva till andra. Men när jag började skriva låtar till mig själv – alltså det var så befriande att vara så personlig. Det här är min story, så det har liksom varit lite skönare att skriva till mig själv. Sen så älskar jag ju att stå på scenen och att sjunga!

– När jag skriver är det väldigt viktigt att jag är öppen med hur jag mår, och vad jag varit med om just den dagen. Det går inte att vara stängd, utan man måste vara väldigt inkännande. Skriv mycket! Jag öppnar upp mig genom att skriva mycket, om det jag känner och det jag gör. Jag får känna in mitt humör. Känner jag si eller känner jag så. Om jag inte känner in så går det inte att skriva något.

Malin Christin tar inspo från den svenska popmusiken, men hon gör klart att det inte endast finns en idol – utan flera.

– Oj, ehm haha gud, det är ju så många man inspireras av. Det är svårt att bara säga en person, och Sverige har väldigt mycket bra musik! När jag var yngre – verkligen Veronica Maggio, så fina texter. Men sen har vi Ana Diaz också! Och vad gäller artister utomlands så älskar jag också Alicia Keys. Hon känns så genuin i sitt sätt att spela piano och hennes uttryck är helt fantastiskt.

Malin Christin om sin destruktiva relation till ex-killen

I podcasten Singelrådet öppnade Malin Christin tidigare upp om sin senaste relation. Som hon menar var en destruktiv sådan. Idag är hon singel, men dejtar lite. I sitt nya album vägrade hon dock ta inspo från sin destruktiva relation till sina låtar.

– Jag har inte tagit med något från den relationen i det här albumet, han förtjänar ingen låt, haha! Men jag tror absolut att det kommer komma längre fram, det var inte längde sedan den här relationen tog slut. Så jag behöver nog lite avstånd, berättar hon och funderar vidare över hur en annan kan ta sig ur en destruktiv relation:

– Ja, alltså en person som är så pass manipulativ gör allt i sin makt för att få en att tro att ens egen magkänsla är helt fel. Det är egentligen svårt att ge några konkreta tips men det jag verkligen har tagit med mig är att alltid lyssna på din magkänsla! Din magkänsla har alltid rätt. Lyssna till dig själv.

Foto: Noah Agemo

TV: Svenska kändisar som är lika gamla som Hollywoodstjärnor
2:06

Efter reklamen: TV: Svenska kändisar som är lika gamla som Hollywoodstjärnor

(2:06)

Relaterade artiklar

GRANT ifrågasätter kvinnliga normer med ny musik: ”Vad är en kvinna?”

Myra Granberg om albumdebuten, Veronica Maggios brev och kärleken

Kim Kardashians outfit från årets Metgala blir Halloween-utklädnad

Se den här!