artisten lovad

Lovad från Tyresö gör tv-debut i Mello

Artisten Lova ”Lovad” Drevstam gör på lördag sin tv-debut i Melodifestivalens fjärde deltävling. Men 28-åringen från Tyresö är långt från ny i musikens värld. För ELLE berättar hon om sina influenser, sårbarheten i bidraget och bästa vännen Mauro Scocco.
Det här är artisten Lovad
Slå på ljud

Veckorna fram till den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2021 är en emotionell berg- och dalbana för Lova Drevstam. Hon deltar på startplats 2 med låten Allting är precis likadant, och ändå är det en helt ny resa hon gör.

– Jag har tittat på de andra deltävlingarna och samtidigt insett att det inte är bra för mig. Efter tvåan fick jag lägga mig i mörkret i badkaret för att lugna ned mig, berättar hon när vi hörs över telefon en dryg vecka innan det är hennes tur att kliva upp på Mello-scenen.

Lova som gick musikklass i grundskolan började satsa på musiken på allvar för fem år sedan. Då som nu låg texterna i fokus. Hon skriver sin egen musik på svenska och minns vilket jobb det var att nå ut i början.

– Jag satt i en garderob i en lägenhet i Fruängen och spelade in låtar som jag sedan skickade in överallt, till radiostationer, tidningar, skivbolag.

Skrivit låten med Din soldat-Albin

Hennes musikaliska influencer inkluderar Veronica Maggio, Oskar Linnros, Miriam Bryant och Molly Sandén. Låten hon nu tävlar med är resultatet av ett samarbete med artisten Albin Johnsén vars låt Vi gjorde vårt bästa hon gästade i fjol. Den belönades med guldskiva.

– Albin och jag hade följt på varandra på Instagram i flera år när han undrade om jag ville vara med på en låt. Vi klickade, hade samma jargong och humor. Eftersom det blev en sådan succélåt hördes vi av varje dag kring hur den gick, peppade varann och firade framgången, säger Lova.

I studion fanns även Mattias Andréasson, känd från TV4:s Idol och pojkbandet E.M.D. Också han står med som låtskrivare på Lovas Mello-bidrag, samt Alexander Nivek. De andra låtskrivarna har varit med i Melodifestivalen tidigare, vilket skänker en trygghet åt Lova som känner sig skapligt nervös.

– Det är roligt och jätteläskigt på samma gång, såklart. Man ska inte sticka under stol med att vissa dagar har jag ångest, hjärtklappning och nerverna utanpå. Så får det vara ibland.

Lovas vänskap med Mauro Scocco

Låten hon ska tävla med är en ballad. Lova beskriver texten som ”hjärtekrossande, inte så hoppfull”. Hon kommer jobba med mycket rök på scenen samt en dansare. Ledorden i bidraget är sårbart och skört.

Största konkurrenterna i deltävlingen menar Lova är de två förhandstippade favoriterna Eric Saade och The Mamas, men själv ser hon sig inte ens som en tävlingsmänniska.

– Nej, inte alls! Ingångsläget är att det är sjukt att ens få komma med i Mello och att jag åker ut första rundan. Det är skönt att tänka så för är jag redan förberedd på att inte gå vidare kan jag fokusera på att njuta av resan. Fast det är klart, ju närmre man kommer nu så vill jag ju gärna att det ska gå bra.

Det som spanat in Lova på sociala medier har noterat att hon umgås med riktigt tunga namn. I flödet på Instagram syns särskilt en stor svensk låtskrivare som många unga artister nog skulle vilja kalla sin vän – Mauro Scocco. Lova berättar:

– Mauro är en av mina närmsta vänner. Vi träffades genom ett gemensamt sällskap där det blev att vi pratade mycket om musik. Sedan började vi samarbeta på låtar. Vi kom bra överens, vi gillar båda att prata och äta god mat. En fin vänskap växte fram, berättar hon.

Släkten väntar på hotell

Inför lördagens tävling har Lovas släkt tagit in på hotell. De har spritt ut sig i flera rum för att följa hennes medverkan och planen är att Lova ska ansluta när allt är klart. Den sedvanliga Mello-apparaten med efterfest och pressuppbåd är ju som bekant inställd på grund av coronan.

– Jag har en otroligt stor släkt som är taggade till tusen. Hela min medverkan sker lite som i en bubbla i och med alla restriktioner på och bakom scen, men de är mitt stöd och så fort jag är klar så åker jag till dem, säger hon.

Lovas debutalbum kommer senare i år och när omständigheterna tillåter ger hon sig ut på turné. Hennes singlar finns så länge att streama på Spotify.

Foto: Patrik Alén

Relaterade artiklar
Mello-aktuella Emil Assergård om tragedin: "Kände mig värdelös och oälskad"
Quiz: Hur många Mello-skandaler minns du?
Klara Hammarström bytte ut bästa vännen mot pojkvännen Alexander Holtz