Kvinnlig dominans på årets MTV-gala: Här är alla vinnare

Kvinnorna regerade på söndagens MTV Europe Music Awards. I den annars så mansdominerade musikbranschen delades nämligen 10 av 15 priser ut till kvinnliga artister. Bäst gick det för popstjärnan Camila Cabello – som lyckades knipa fyra statyetter.

I söndags gick årets upplaga av MTV Europe Music Awards av stapeln. Galan utspelade sig i Bilbao i Spanien och arrangemanget leddes av skådespelaren och artisten Hailee Steinfeld – som dessutom var nominerad i kategorin årets bästa pop. Ett pris som senare tilldelades det brittiska stjärnskottet Dua Lipa.

Förutom utmärkelser till varje europeiskt land delades sammanlagt 15 priser ut på årets EMA-gala – och glädjande nog var det kvinnorna som dominerade bland årets pristagare. Två tredjedelar av galans vinnare var nämligen kvinnliga artister.

Camila Cabello blev galans stora segrare

Nattens stora vinnare blev den amerikanska popartisten Camila Cabello – som gick segrande ur fyra av de sex kategorier som hon var nominerad i. Bland annat utsågs hon till bästa artist – och för hitlåten Havana ft. Young Thug tilldelades hon pris för bästa låt och bästa video.

Även rapparen Nicki Minaj kammade hem pris på årets gala då hon utnämndes till vinnare i kategorierna bästa hip-hop och bästa look. Ariana Grande som var nominerad i fem kategorier, och därmed var den näst mest nominerade efter Camila Cabello, fick dessvärre inget pris.

Galans hederspris, MTV Global Icon, gick till Janet Jackson som höll ett gripande och hyllat tacktal på scen. Ett tal om utsatthet, övergrepp och systerskap – tillägnat alla de kvinnliga röster som har blivit kvävda. Hon sa bland annat:

”Jag är själv en av de kvinnor som tystats, både bokstavligt och emotionellt. Kvinnor som blivit utsatta för övergrepp, förnedrade, levt i rädsla. Jag står med er. Ni är mina systrar”.

2018 års vinnare MTV Europe Music Awards

Bästa låt: Camila Cabello – Havana ft. Young Thug

Bästa artist: Camila Cabello

Bästa elektronika: Marshmello

Biggest fans: BTS

Bästa stil: Nicki Minaj

Bästa pop: Dua Lipa

Bästa musikvideo: Camila Cabello – Havana ft. Young Thug

Bästa alternativa artist: Panic! At The Disco

Bästa nya artist: Cardi B

Bästa hip hop: Nicki Minaj

Bästa rock: 5 Seconds Of Summer

Bästa liveakt: Shawn Mendes

Ikon: Janet Jackson

Foto: IBL