Kortare sommarlov på grund av corona?

Kommer sommarlovet bli kortare på grund av coronakrisen?

Visst längtar vi alla efter ett långt och härligt sommarlov. Men som det ser ut just nu kan sommarlovet bli kortare för de elever som behöver komma ikapp utbildningen som de missat under terminen. Här är allt vi vet!

Sommar, sol och skola? Ja, det verkar bli så för många av landets elever som har halkat efter i utbildningen på grund av coronapandemin.

Smittspridningen av covid-19 har lett till att regeringen stängt ner både universitet och gymnasieskolor. Även om grundskolor fortfarande har hållits öppna har både elever och lärare uppmanats att stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. Det har i sin tur drabbat flera elevers utbildningar och många är nu oroliga över att det även ska påverka det kommande sommarlovet.

”Upp till rektorerna att bestämma”

I en intervju med TV4 berättar Utbildningsministern, Anna Ekström, att det är upp till varje enskild rektor att bedöma om eleverna kommer att behöva plugga ikapp eller inte. Och då är det inte bara sommarlovet det handlar om, utan även helgerna.

– Skulle det va så att undervisningen blir lidande för att skolan varit stängd eller för att många lärare har varit frånvarande, ja då finns det möjlighet för rektorn att låta undervisningen fortgå på sommarlovet och att låta eleverna plugga på lördagar och söndagar. Sedan har vi även lovskola för de elever som behöver det, sa Ekström i TV4.

Kommer sommarlovet att kortas?

– Det kan mycket väl hända, att sommarlovet kortas. Det är viktigt att komma ihåg att vi har ju skolan för att vi ska lära oss mycket. Om elverna måste lägga lite helger och sommarlovstid på att plugga igen det de har missat, ja då är det tid för eleverna att ta ansvar.

Läs mer: 

Hur påverkar corona studenten och skolavslutningen? Här är allt vi vet

Greta Thunberg: ”Jag tror jag har drabbats av coronavirus”

Nationella proven ställs in – så påverkas betygen

Foto: Unsplash