Hur blir det med niornas bal 2020?

Kommer grundskolornas bal bli av? Här är allt vi vet

Undrar du också om skolbalen 2020 kommer att bli av under denna coronapandemi? FRIDA har kontaktat Stockholms Utbildningsförvaltning och det här säger de!

Sommarlovet närmar sig med stormsteg och många elever som går ut grundskolan ser fram emot att fira detta med en avslutningsbal! Men tidigare i våras införde regeringen ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än femtio personer. Många skolor har därför tvingats ställa in evenemang, som studentfiranden och skolavslutningar, på grund av smittspridningen av corona. Men gäller det även niornas bal?

FRIDA har varit i kontakt med Stockholms stads Utbildningsförvaltning som meddelar att skolbalerna för årskurs 9 tyvärr också kommer att behöva ställas in.

– Skolavslutningar och skolbaler är viktiga tillfällen för våra elever och det känns väldigt tråkigt att behöva fatta det här beslutet. Samtidigt så ser jag inte att det finns några bra andra alternativ. Vi behöver följa de riktlinjer som expertmyndigheterna ger, för att inte bidra till ökad risk för smittspridning, säger Lee Orberson, grundskoledirektör i Stockholms stad.

Varför ställs balen in?

Stockholms Utbildningsförvaltning följer Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer för att minska risken för smittspridningen av corona. Det blir därför svårt för skolorna att genomföra en bal då man måste ta hänsyn till gruppernas storlek som träffas och se till att alla håller social distans.

Fler kommuner ställer in balen

Det är inte bara grundskolorna i Stockholm stad som väljer att ställa in niornas bal. Andra kommuner, som Huddinge exempelvis, har valt att ta samma beslut.

”Det är inte möjligt att arrangera den här typen av sammankomster då vi inte ska bidra till mer social samvaro än absolut nödvändigt” skriver kommunen. 

Det kommer inte heller bli någon traditionell skolavslutning för eleverna i Huddinge i år. Eleverna i de olika klasserna kommer istället att samlas gruppvis, med sina lärare, men utan föräldrar och andra anhöriga.

Läs mer: 

Kommer sommarlovet bli kortare på grund av coronakrisen?

Nytt besked: Corona stoppar studentfirandet i Stockholm och Göteborg

10 saker du kan lära dig under 48 timmar i karantän

Foto: JD Mason/Unsplash