Katherine Langford om att spela Hannah i 13 reasons why

Katherine Langford om att spela Hannah i 13 reasons why

Tv-serien 13 reasons why har blivit en succé. FRIDA träffade Katherine Langford, som spelar Hannah, för att prata om hennes karaktär och hur det var att spela henne.

Netflix-serien 13 Reasons why hyllas som det mest gripande tv-dramat på länge, främst på grund av dess realistiska skildring av självmord. Den baseras på Jay Ashes bästsäljande bok Tretton skäl varför, och det är karaktären Hannah som står i centrum.

Hon har tagit livet av sig och lämnat 13 band där hon berättar varför hon valde att avsluta sitt liv, och vilka personer som var en bidragande orsak till att det hände.

Varför ville du spela Hannah?

– Var ska jag börja? Manuset är fantastiskt, och det är Brian Yorkes förtjänst. Han har ett så fantastiskt sätt att skriva på, och hur han berättar historien och hanterar de två olika tidslinjerna, och vad som händer med alla de olika karaktärerna. Och att få arbeta med Tom McCarthy, som precis hade vunnit en Oscar när vi började samarbetet, kändes minst sagt som att vara i goda händer. Allt var liksom briljant, och jag saknar ord, säger Katherine Langford till FRIDA.

Katherine Langford tillsammans med Selena Gomez, seriens exekutiva producent.

Hur förbereder man sig för en sådan här svår roll – en karaktär som tar livet av sig?

– Exakt varje karaktär i serien tillägnas ett helt underbart berättelseark. När vi först träffar Hannah, så är hon den nya tjejen i klassen, och fortfarande med ett självförtroende. Hon har inte brutits ner ännu, utan har fortfarande ett ljus inom sig som skiner utåt, en viss sarkasm och fyndighet, och ovilja att anpassa sig till normer. Men under de 13 avsnitten får vi se händelse efter händelse som bryter ner och totalt förstör henne.

Hur såg inspelningen ut?

– Vi spelade in fem dagar i veckan, 16-timmarspass, under sex månader. Så det var verkligen som att ge sig ut på en resa med sin karaktär, för även om de bara är roller, är det fortfarande personer. Mot slutet av inspelningen kände jag mig så beskyddande och i samspel med henne, att vad som helst som hände henne fick mig att bli känslomässigt påverkad.

Du är från Australien. Kunde du relatera till den amerikanska high school-upplevelsen i berättelsen? Upptäckte du att det fanns många likheter?

– Skolsystemen i Australien och USA är väldigt olika. Men även om man växer upp i ett annat land som Australien, så är man hela tiden medveten om den amerikanska skoltillvaron på grund av alla high school-, college- och ungdomsfilmer därifrån. Så för mig var det en dröm att äntligen få gå på high school-bal, och gå på Halloweenfest, som amerikansk high school-student. Det var väldigt kul. Men även om berättelsen kretsar kring livet på en skola i USA, så är min känsla fortfarande att det den här tiden i våra liv på många sätt är densamma, var man än befinner sig. Så det var lätt att relatera till den delen av berättelsen.

Läs också:
Blir det en säsong två av 13 reasons why?
12 viktiga budskap i serien 13 reasons why
13 reasons why-skådisarna har gjort matchande tatueringar

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Av: Erik Augustin Palm

Foto: IBL