En hederlig jul med Knyckertz

Julkalendern i SVT 2021: Smygtitta på En hederlig jul med Knyckertz

Snart får vi bänka oss framför årets julkalender i SVT, En hederlig jul med Knyckertz. Den som inte orkar vänta till 1 december kan smygtitta litegrann redan nu – här är videon!
10 julfilmer med toppbetyg på IMDb
1:09

Efter reklamen: 10 julfilmer med toppbetyg på IMDb

(1:09)

Slå på ljud

I årets julkalender i SVT får vi följa evlaårige Ture Knyckertz (spelad av Axel Adelöw) vars högsta önskan är att fira en vanlig hederlig jul med familjen. Detta är enklare sagt än gjort då familjen Knyckertz består av tjuvar och banditer!

SVT:s förhoppning är att sagan En hederlig jul med Knyckertz ska skapa diskussioner om rätt och fel. Nu släpper de en trailer för att ladda upp inför premiären som är fyra veckor bort.

Stora namn spelar i rollerna

– Den här historien kan nog bidra till en diskussion hemma i soffan om vad man får och inte får göra. Vi hoppas kunna bidra till att våra tittare blir uppmuntrade att välja sin egen väg, säger Anna Alandh, tf programchef SVT Barn, i en kommentar till SVT Nyheter.

Philomene Grandin med dottern Paloma

Paloma Grandin spelar lillasyster i familjen Knyckertz. Hennes egen mamma är skådespelaren Philomene Grandin som vi känner igen från barnprogrammet Vintergatan. Här är mor och dotter på Bamse-premiär 2016.

Berättelsen bygger på böckerna om familjen Knyckertz av Anders Sparring och Per Gustafsson som utkom första gången 2017. Förutom Axel Adelöw i huvudrollen ser vi Paloma Grandin i rollen som syster Kriminellen, Snabba Cash-skådisen Gizem Erdogan som familjens mamma och komikern David Sundin som Knyckertz pappa. I övriga rollen syns Claes Malmberg, Gunnel Fred och Vanna Rosenberg med flera.

Handlar om omdebatterade ämnet kriminalitet

Åter till smygtitten. I ett klipp på strax över minuten förbereder tjuvföräldrarna en kupp i stadens domkyrka, något Ture försöker förhindra.

”Hur får man sin tjuvfamilj… att sluta stjäla?”, lyder en textremsa i klippet. Ture ber om att få ”fira en hederlig jul i år”, samtidigt som vi ser bilder inifrån en fängelseanstalt.

skådisarna i En hederlig jul med Knyckertz

Gänget som spelar familjen Knyckerts i En hederlig jul med Knyckertz; Axel Adlöw, Paloma Grandin, Gizem Erdogan och David Sundin.

Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn, har tidigare beskrivit Tures känslor med orden:

– Han vill inget hellre än att hans familj ska leva ett vanligt liv där ingen sitter i fängelse. Han gör dem besvikna hela tiden när han inte vill gå den kriminella banan.

Gängkriminalitet är ett debatterat ämne just nu, och SVT räknar med att deras julkalender ska väcka frågor kring brott och straff.

– Det kan absolut komma kritik kring de moraliska aspekterna. Men jag tycker det är tydligt att den man hejar på i det här fallet är Ture som vill göra rätt och gott, har Johanna Gårdare tidigare förklarat.

Se klipp på årets SVT-julkalender här

En hederlig jul med Knyckertz har premiär 1 december i SVT och på SVT Play. I vanlig ordning sänds den sedan med ett nytt avsnitt om dagen fram till och med julafton 24 december.

Här kan du spana in tjuvkiken (!):

Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här
0:60

Efter reklamen: Julkalendern: En hederlig jul med Knyckertz – se trailern här

(0:60)

Slå på ljud

Källa: SVT Nyheter

Foto: TT, Ulrika Malm/Marcus Ljung /SVT

Relaterade artiklar
50 julfilmer med toppbetyg på Imdb
You – och 64 andra nyheter på Netflix i oktober
Bianca Ingrosso svarar på kritiken – efter ilskan mot julkalendern