Jonna-Lundell-PMS-kossan-bok

Jonna Lundell om PMS, att bli mamma och framtiden

Just nu är Jonna Lundell aktuell med boken PMS-kossan där hon berättar om sin uppväxt och sin PMS. För FRIDA berättar hon om boken, hur det känns att bli mamma och hur framtiden ser ut.

I flera år undrade Jonna Lundell vad det var för fel på henne tills hon fick veta att det var PMS, en resa hon nu berättar om i sin bok PMS-kossan.

Kan du berätta lite kort om vad boken handlar om!

– Den handlar generellt om PMS och hur jag har upplevt det. Hur det var innan jag fick reda på att det var PMS, och problem som uppstod på grund av det samt hur det har påverkat mitt liv.

Hur kommer det sig att du valt att ge ut den här boken?

– Det är väl lite som terapi kan man säga. För att få skriva av mig om det och att få dela mina erfarenheter till andra som kanske undrar vad det är för fel på dem, som inte har fattat att de har PMS eller har kollat upp det.

Jonna-Lundell-intervju-PMS-kossan

Varför heter boken PMS-kossan?

– Medan vi satt och skrev den så sa vi att vi behöver ett namn också, och då sa jag ”kan vi inte bara döpa den till PMS-kossan?” och då skrattade alla. Det ska ändå vara lite humor i den och det ska inte vara en för seriös bok utan det ska även vara lite glatt och humoristiskt.

Har du några tips till andra när det kommer till PMS?

– Försök att informera folk i din närhet, och ha bra personer omkring dig. När du kommer in i det så ser du allting svart och vitt, och det är väldigt svårt. Du gör saker du inte vill samt säger saker du inte menar. Du blir personlighetsförändrad. Jag vet inte hur många gånger jag trott att jag är psykisk sjuk.

Boken handlar mycket om din uppväxt. Hur skulle du själva beskriva din uppväxt?

– Jag skulle säga normal faktiskt. Vi har pratat om det här mycket hemma och jämför man med Jocke till exempel så har ju vi helt olika uppväxter. Då har jag haft det bra i jämförelse med honom. Det beror helt på vem man jämför med, men jag tror att jag har varit mer trotsig än andra.

Hur var du när du var 15 år?

– När jag var 15 år tog jag väldigt mycket saker på allvar och trodde att jag var vuxnare än vad jag var. På vissa plan var jag där, jag lagade mat, tvättade och städade så på så sätt var jag väldigt mogen. Men på andra sätt var jag verkligen inte det. Jag trodde väl att jag var 30, men det var jag verkligen inte. Jag var trotsig!

Du ska bli mamma snart. Hur känns det?

– Jag vet inte om jag fattat det ännu, det känns fortfarande helt overkligt, men det ska bli så kul, jag längtar verkligen nu.

Vad ser du mest fram emot?

– Det är nog att bilda en familj med Jocke, att få något som är vårat. Vi har vårt förhållande och vårt giftermål, men det här är något som har skapats av vår kärlek. Jag tycker det är så ofattbart och så fint. Vi ska äntligen få bli en familj!

Tror du att er YouTube-kanal kommer påverkas av att ni blir föräldrar

– Ja det tror jag. Hur vet jag inte riktigt nu, utan det får man ta som det kommer. Första tiden kommer vi att leva i vår lilla bebisbubbla. Sen får vi se lite hur vi tar det framåt och vad vi vill. Det är inte bara oss vi får tänka på nu, utan nu får vi tänka på bebisen också. Vi får se lite vad vi hinner med och vad vi tycker är kul då helt enkelt.

Läs mer:
Fyra saker du kan göra om du har PMS (för att lindra den)
20 bevis på att Jocke och Jonna kommer leva lyckliga i alla sina dagar
Se alla bilder (och video!) från Jocke och Jonnas bröllop

Foto: Maria Östlin