Isaiah-Firebrace-intervju

Isaiah: ”Jag gör det mesta av alla chanser jag får”

Isaiah Firebrace representerade Australien i årets upplaga av Eurovision där han slutade på en nionde plats. FRIDA har träffat Isaiah och pratat om musik, att växa upp i en småstad samt vad som händer härnäst.

Det senaste året har det hänt mycket för 17-åriga Isaiah Firebrace från Australien. Förra året vann han australienska The X Factor och i år representerade han Australien i Eurovision. Hans låt It’s Gotta Be You har dessutom sålt dubbel platina i Sverige.

– Jag trodde aldrig att jag skulle resa runt i Europa när jag var 17 år. Allting som har hänt är så galet. Det är svårt att förklara så jag säger bara att det är galet.

Det är första gången Isaiah är i Sverige och det är också första gången han reser runt i Europa.

– Jag har varit i Ukraina, sen Paris och nu är jag i Sverige. Det här är mitt favoritställe än så länge. Omgivningen och folket här är så trevliga. Jag gillar det!

I Eurovision tävlade han med låten Don’t come easy där han slutade på en nionde plats.

– Det var så roligt. Det är en av de roligaste och mest spännande sakerna jag gjort i min karriär hittills. Det var så kul att vara på scen och att få träffa alla.

För honom handlar låten om att aldrig ge upp men han menar också att den kan handla om kärlek.

– Texten ”It don’t come easy and it don’t come cheap” är för mig om karriären, oavsett vad din karriär är. Du måste jobba för vad du vill ha och du måste offra vissa saker. Självklart kan vissa se låten som att den handlar om kärlek och att kärlek inte kommer lätt.

Att få representera Australien i Eurovision har länge varit en dröm för Isaiah och det bästa med att ha varit med var att få uppträda. Det sämsta däremot var enligt honom att komma hem sent.

– Ibland behövde vi vara uppe sent och kom hem väldigt sent. Det värsta var efterfesten när vi kom hem halv sju på morgonen och solen sken.

Isaiah har både tävlat i X Factor och i Eurovision. Han tycker att tävlingsprogram är ett bra sätt att slå igenom.

– Jag gör det mesta av alla chanser jag får. Jag tror att vissa chanser kommer en gång i livet så du måste verkligen göra det bästa av det.

När han var tre år gammal började Isaiah sjunga och musik har alltid varit hans stora passion i livet. Han har alltid vetat att han ville jobba med musik. Isaiah är uppvuxen i en liten stad och han tror de hjälpt honom att nå dit han är idag.

– När du kommer från en mindre stad och vet att du vill bli en artist så blir du mer beslutsam och du kämpar hårdare för du har inte lika mycket.

Isaiah och FRIDA-Sara.

På frågan vem han skulle vilja göra en låt tillsammans med är svaret självklart.

– Definitivt Sia. Hon vore fantastisk att göra en låt med.

Vad händer härnäst för dig?

– Jag ska åka runt i Europa och göra promo. Sen ska jag tillbaka till Australien där jag har många uppträdanden inbokade, så det ska bli kul. Jag vill verkligen komma tillbaka till Europa och jobba på ny musik. Jag älskar att vara i studion och skapa musik.

Läs mer:
Isaiah om kärlekslivet: ”Jag vill dejta Ariana Grande”
Finalnatten – se bilderna från Melodifestivalens efterfest!
Se kändisarnas härliga semesterbilder