Isa Tengblad startar eget skivbolag: "Vi tjejer är mer utsatta"

Isa Tengblad startar eget skivbolag: "Vi tjejer är mer utsatta"

Hon har varit i musikbranschen sedan hon var 14 år. Nu, 19 år gammal har Isa Tengblad fått nog och startat eget skivbolag med sig själv som boss. Vi mötte ISA för att prata om självförtroende, hennes utbrändhet och Licious music.

Du är 19 år och har precis startat egna skivbolaget Licious music, varför?

– Jag har länge varit signad på skivbolag i Los Angeles och Sverige och har alltid haft visionen att skriva och få ut mycket musik. Men jag har blivit bortprioriterad. Det handlar inte om hat mot skivbolagen utan en frustration att inte få släppa så mycket material som jag vill. Nu kommer jag släppa musik på ett helt nytt sätt.

Vadå på ett nytt sätt?

– Jag vill synas överallt, visa att jag är här och att jag kommer med musik väldigt ofta. Nu när alla är aktiva på Instagram och YouTube är folk vana vid att matas med nytt hela tiden så det gäller att hänga med i det. Många artister släpper en bra låt och sedan är det tyst tre månader och folk glömmer att de finns, så vill inte jag ha det.

Hur är det att vara ung tjej i musikbranschen?

– Som tjej har jag inte uppfattat att jag blivit diskriminerad, men att vara ung har varit ett problem. Folk tror inte lika mycket om dig och du behöver bevisa dig vara tillräckligt bra. Vi tjejer är mer utsatta så det kanske har varit svårt för vissa tjejer. Men jag försöker upprätthålla en attityd och alltid stå upp för mig själv.

Vad blev reaktionerna när du startade eget?

– Bara positiva, alla säger ”Oh vad coolt och ballt att du kör själv!”. Det blir mycket ansvar som jag inte insåg att jag skulle sköta innan. Jag sköter finansieringen av videos, bilder, vilka datum allt ska släppas och har planeringsmöten hela tiden. Jag gör så mycket mer än att bara vara artisten som glider in och dyker upp i tv. Jag lär mig väldigt mycket och prövar mig fram.

Isa Tengblad blev deprimerad och utbränd efter att ha tävlat i Melodifestivalen

Du blev utbränd under förra året, vad var det som hände?

– Det trappades upp under många år, jag började få större och större krav på mig själv. När det inte gick vägen i Melodifestivalen så kändes allt väldigt tufft. Jag fick en depression och kände att det skulle ta lång tid att ta mig ur den. Vilket jag till slut gjorde och är sjukt stolt över.

Hur tog du dig tillbaka?

– Jag har jobbat med att inse vad jag kräver av mig själv och att sänka mina krav. Innan hade jag höga krav på mig själv inom alla områden, mat, träning, musiken. Jag pushade mig för hårt. Idag försöker jag hitta en balans mellan att prestera högt inom musiken men mindre i de vardagliga sakerna som inte känns lika viktiga.

Din nya musik handlar mycket om att få vara sig själv. Har du alltid vågat vara Isa?

– Ja, faktiskt. I skolan var jag den som klädde upp mig väldigt mycket i utstickande kläder. Jag hade mycket smink och mitt favoritplagg var platåskorna. Det var först när jag slutade skolan och kom ut i riktiga livet som jag kanske fick en dipp och inte riktigt visste vem jag var.

Var har självförtroendet kommit ifrån?

– Jag fick tidigt väldigt mycket bekräftelse genom musiken. Jag var som liten, och är fortfarande idag, väldigt extrovert och har en vilja att visa upp mig och underhålla. Jag var den där typiska lilla ungen med fejkmikrofon som sjöng hela dagarna och älskade komplimanger. Jag tror att jag har byggt upp mitt självförtroende på att jag är så trygg i musiken.

Lyssna på ISAs nya låt Perfect här!

Foto: Pressbild