Freddie Liljegren Idol 2019

Idol-stjärnan Freddie Liljegren: ”Jag var egentligen en fotbollskille”

När FRIDA träffade Freddie Liljegren var han fortfarande på jakt efter sin artistiska identitet. Men nu är han en solklar stjärna på Idol-himlen! Här är allt du behöver veta om honom.

Under sin första Idol-audition fick han Kishti Tomita att tappa hakan och Alexander Kronlund tippade honom som topp tre i Idol. Ja, det är såklart Freddie Liljegren vi pratar om!

Freddie Liljegren idol

Den nyblivne småbarnspappan bor i Örebro tillsammans med sambon Emelie, dottern Leia och mopsen Louie.

– Jag har saknat Leia jättemycket, säger Freddie och håller upp mobilen för att visa en bild på sin söta dotter.

På vilket sätt har du sysslat med musik innan Idol?

– Musikintresset har alltid funnits i min släkt. Men jag var egentligen en idrottskille från början. Under hela min uppväxt har jag spelat fotboll och bandy. I högstadiet gick jag fotbollsprofil men eftersom vi blev så få bytte jag till musikprofil. I 15-årsåldern fastande jag helt för musiken.

Men trots sin stora framgång i Idol har han haft det tufft under resans gång.

– Alla är så grymma och tydliga med vilka de är som artister. Jag har varit lite coverband-skadad och hade svårt att förmedla vem jag är som artist. I början hade jag ångest och gick in i mig själv, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig tidigare reflekterat så mycket över musiken. Det har blivit en ny dimension för mig.

Efter ett antal veckor i Idol har Freddie gått från att vara nykomling till att bli en självklar stjärna på scen. Med hatten på och med gitarren vid sin sida lyckas han vecka efter vecka överträffa det ena efter det andra framträdandet. Och nu är han bara ett kliv bort från att uppträda i Globen.

Idol-Freddie 2019

Vem skulle du säga är din stora idol?

– Stevie Wonder är en av mina stora idoler. Dels så har han en sån talang men så har han en otrolig kontroll över sin röst.

Om du inte skulle bli artist, vad skulle du vilja jobba med då?

– Jag är lite trött på mitt dagliga jobb som budbilschaufför. Min dröm är att jobba med musik på något sätt, kanske inte som musiklärare för jag har ingen tålamod, skojar han och fortsätter:

– Men det vore kul att jobba med andra artister eller skriva filmmusik.

Apropå filmmusik, vilken är din favorit-Disneyfilm?

– Jag älskar Disney! Jag är uppvuxen med det. Jag har alltid älskat Herkules, gospel träffar mig rakt i hjärtat. Men jag gillar också Aladdin och Lejonkungen. Jag har faktiskt en hel Disneylista på Spotify.

Då får vi se Freddie Liljegren igen

På fredag kommer du återigen få se Freddie stå på Idol-scenen. Då avgörs det vem av han, Tusse och Dao som går vidare till Globen! Här är listan på vilka låtar som de ska sjunga då!

Läs mer: 

Test: Vem i Idol borde du dejta?

Dao Di Ponziano Molander om scenskräcken i Idol: ”Känner mig blottad”

Vad gör alla gamla Idolvinnare nu? Vi vet!

Foto: TT