Cameron jai

Idol-Cameron Jai om att vara trans: ”Många behöver lära sig om det”

FRIDA har träffat Cameron Jai, som är en av de tolv finalisterna i årets upplaga av Idol. Han har blivit en förebild för många unga och är Sveriges motsvarighet till Justin Bieber.

Efter Cameron Jais audition under Idol 2016 tog det inte lång tid innan han började jämföras med världsstjärnan Justin Bieber, både till rösten och utseendet. Det är någonting som han med få undantag ser positivt på.

– Samtidigt som jag älskar det kan det vara lite jobbigt för jag vill vara min egen artist. Men jag älskar det för jag älskar Justin Bieber, säger han till FRIDA.

Känner du att du kan bli Sveriges motsvarighet till Bieber?

– Jag hoppas på det!

Har du alltid velat söka till idol?

– Nej, faktiskt inte. Någon sa till oss (han och kompisen Rebecka Karlsson som också är en av finalisterna red.anm.) att göra det, och vi bara ”nej men Idol är inget för oss”. Men min mamma skickade in en ljudfil och så fick vi respons och tänkte att det kan bli kul! Trodde aldrig att det skulle bli såhär stort, men det är nice!

Du har ju blivit en förebild bland många unga sedan du berättade att du är trans. Hur känns det?

– Tänker man på det för mycket kan det bli lite läskigt, för jag tänker ”åh, vad får jag och vad får jag inte göra nu?”. Men om jag fokuserar på att de ser upp till mig för den jag är och inte på grund av någonting jag gör mig till, så känner jag mig väldigt varm. Wow.

Är det en självklarhet för dig att vara så öppen som du har varit?

– Jag tycker att du ska vara öppen med det, eftersom det finns många som behöver höra och lära sig om det. Speciellt ungdomar. Det är inte alla som vet att du kan vara trans. Då är det bra att ha någon som de kan kolla på och kanske relatera till.

Har du själv någon förebild som du ser upp till?

– Justin Bieber. Han är så cool.

Och till sist, vad vill du säga till de som kanske har svårt att hitta sig själva?

– Bara ta tiden du behöver ta. Stressa inte. När det väl kommer så kommer det, och det kommer kännas jävligt bra.

Läs även:
Video: Antingen eller… med Idol-deltagarna och Pär Lernström
Idol-Cameron är trans
Så tog Saga revansch på mobbarna i Idol 2016

Av: Ebba Rösler, Sara Jergard

Foto: Daniel Ohlsson/TV4