Hanna Ferm: ”Svårt för mig att inte stå 100 procent för allt jag sjunger”

Hanna Ferm: ”Svårt för mig att inte stå 100 procent för allt jag sjunger”

Efter sin första svenska singel För Evigt fortsätter Hanna Ferm släppa musik på svenska. Nu berättar hon hur det är att få utlopp för sina känslor på sitt modersmål, om inspirationen hon tar helt från sitt egna liv – och hur pandemin har påverkat hennes mående.
Tv-intervju med Hanna Ferm: "Jag står 100 procent för allt jag säger"
2:47

Efter reklamen: Tv-intervju med Hanna Ferm: "Jag står 100 procent för allt jag säger"

(2:47)

Slå på ljud

20-åriga Hanna Ferm slog igenom i Idol 2017, och det gick inte direkt dåligt för henne i tävlingen. Hon hamnade på en andraplats efter att ha stått mot Chris Kläfford i Globen. Sedan tog det inte lång tid innan vi fick ta del av både henne och hennes ljuva stämma i tv igen.

Tillsammans med Liam Cacatian Thomassen deltog hon i Melodifestivalen drygt ett år senare, och landade på en tredje plats i finalen. Och året därefter såg vi henne tävla på egen hand, och även då knep hon en plats i finalen.

Och nu då? Ja, vi är nog många som hört hennes första svenska singel För Evigt som legat på Spotifys topplista ett tag nu – och i juni följde hon upp med singeln Aldrig Nånsin. Tidigare har Hanna Ferm släppt musik på engelska, men nu kommer mer musik på svenska.

– Jag har ju skrivit på svenska sedan augusti förra året, så det känns inte så främmande för mig även om jag släpper de första låtarna på svenska nu. Framför allt så känns det kul att släppa något som jag är så himla involverad i. Jag har aldrig varit så involverad i mitt artistprojekt som jag är nu. Det känns så himla roligt att det tas emot så fint och bra, säger Hanna Ferm i en intervju med Frida.

Inspirationen tar hon från sitt eget liv

Inspirationen till hennes texter kommer helt ifrån hennes egna liv, även om hon inte anser att det är ett måste i låtskriveriet. Texten till För Evigt kom till under en bussresa, och hon har skrivit den som att hon pratar med sina vänner.

– Inspirationen kommer 100 procent från mitt liv när det kommer till alla låtarna som jag har skrivit. Jag tycker egentligen inte att låtskriveri måste tas från sitt eget liv, man kan inspireras av allt möjligt, förklarar hon och tillägger:

– Nu när jag har skrivit på svenska så har det känts väldigt svårt för mig att inte stå 100 procent för allt jag sjunger. Det är väldigt personligt och jag har verkligen velat få fram mig i det, då menar jag inte bara mina erfarenheter utan framför allt att jag vill få fram budskapet.

Pandemin gav tid för en välbehövlig paus

Processen att skriva på svenska startade under pandemin, ett år som har varit annorlunda för alla – och för Hanna ett år som skapade nya möjligheter och gav tid till en välbehövlig paus.

– Alla var ju typ hemma i Sverige hela förra sommaren, jag hade tid att tänka, reflektera och känna efter hur jag mår. Över vad vill jag, hur jag ska ta mig dit, på ett sätt som jag inte haft tid att göra på flera år.

Innan pandemin hade allting gått i ett, förklarar Hanna. Hon gick i skolan samtidigt som hon gjorde Idol, och efter det blev vardagen hektisk med Melodifestivalen och massvis med gig. Hon kände av en enorm stress, och kände tillslut att det höga tempot blev för mycket.

Hanna Ferm under finalen av Idol 2017.

– När corona kom till Sverige, det var först då som jag plötsligt inte hade någonting att göra en dag. Jag hann komma i kapp med alla de här tankarna och känslorna. Det har varit väldigt skönt att kunna få utlopp för det på mitt modersmål.

Hanna Ferm om att bli offentlig i tonåren

Förutom att fortsätta skriva och släppa musik är Hannas plan framåt att hitta en balans i livet.

– Det är ju svårt som ung tjej bara som det är, men också för mig som ändå blev en offentlig person när jag var 16–17. Och sen utsättas för mycket press och exponering med att synas mycket i tv. Jag vill försöka hitta den här balansen mellan att kunna vara bara sig själv och umgås med familj och vänner, och ändå följa sin starka passion, säger Hanna.

Något hon ser som terapi är just musiken och skrivandet.

– Jag använder absolut musik som en terapi. Jag har alltid älskat att skriva mycket i skolan och jag skrev dagbok en del när jag var yngre, säger hon och poängterar att hon borde ta upp dagboksskrivandet igen, eftersom att även det kan resultera i en låt.

Foto: Ea Czyz, TT

TV: Hollywoodstjärnornas mest minnesvärda klänningar på röda mattan
1:9

Efter reklamen: TV: Hollywoodstjärnornas mest minnesvärda klänningar på röda mattan

(1:9)

Slå på ljud
Relaterade artiklar