Hanna Ferm

Hanna Ferm om mentala kampen: "Jag har varit väldigt rädd"

Att stå i rampljuset kan vara tufft. Trots att senaste åren bjudit på stora framgångar i både Idol och Melodifestivalen, har Hanna Ferm brottats med rädslor och hjärnspöken. Här berättar hon hur hon hanterat det.

Hanna Ferm om Melodifestivalen 2020
Slå på ljud

För exakt två år sedan stod Hanna Ferm inför en näst intill omöjlig uppgift – hon stod i Idol-final mot Chris Kläfford. Men en andraplats är verkligen inte fy skam heller, och Hannas karriär tog fart.

I förra årets Melodifestival tog Hanna och Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen svenska folket med storm med sin känslofyllda och berörande låt Broken, som slutade på en tredjeplats. Scenen sprakade av kemi och alla undrade vad som egentligen var på gång mellan Hanna och Liam. Men trots månader av ihärdiga romansrykten förnekade de båda att det var något mer. Lite som Sveriges egen variant på Lady Gaga och Bradley Cooper.

I år står Hanna Ferm ensam på scen, med låten Brave – en låt som betyder mycket för Hanna, och är anledningen till att hon tackade ja till att medverka även i år.

– Det är rätt låt, det är väldigt viktigt för mig att låten känns ”jag” och att jag kan stå för allt den är. Dessutom är Melodifestivalen en så stor produktion, där får man möjligheter och resurser man inte hade fått tillgång till annars. Det är jättekul, jag älskar att få vara i den här typen av sammanhang.

Berätta mer om låten, Brave?

– Den är mer upptempo än det var förra året. Den handlar om att man ska möta sina rädslor och inte låta dem hindra en, utan våga lita på sig själv. Det är ett ämne som känns väldigt aktuellt för mig själv just nu, därför känns det väldigt kul att få göra den här typen av nummer som är lite mer upplyftande.

Man måste lita på att man duger

Vad gör du själv för att hantera dina rädslor?

– Det handlar mest om inställningen. Jag har varit väldigt rädd de senaste två åren, utan att direkt inse det själv faktiskt. Jag har stått i rampljuset och varit rädd för att folk ska missförstå mig. Men nu har jag börjat inse att folk alltid kommer att tycka saker ändå. Man måste lita på att man duger som man är och att man kan klara vad man vill, bara man har rätt inställning.

Vad har du för förväntningar på årets Melodifestival?

– Att det kommer att bli väldigt kul. Precis som låten handlar om ska jag fokusera på att njuta och ha roligt. Jag ska göra det för min skull, och inte skrämmas för mycket av vad folk tycker och tänker.

Varför tror du att du kommer att gå långt med den här låten?

– Jag blir glad av den, samtidigt som den har ett väldigt djup. Man kommer se i mina ögon att jag älskar att stå på scenen.

Hur är din relation med Liamoo idag?

– Haha, vi är vänner.

Läs mer:

Vad gör alla gamla Idolvinnare nu? Vi vet!

Test: Vem i Idol borde du dejta?

Artister i Melodifestivalen 2020 – här är hela listan