Hanna Ardéhn spelar Maja i Störst av allt på Netflix

Hanna Ardéhn om Störst av allt: ”Det var många jobbiga scener”

Hanna Ardéhn har huvudrollen i Netflix första svenska serie ”Störst av allt”. Frida pratade med henne om inspelningen, de tunga scenerna och #metoo.

På fredag har Netflix första svenskproducerade serie premiär. Titeln är Störst av allt och serien är baserad på Malin Persson Giolitos bästsäljare med samma namn. Hanna Ardéhn spelar huvudrollen Maja, en tonårstjej som efter en skolskjutning i en av Stockholms rikaste områden, grips misstänkt för mord på sina klasskamrater.

Frida fick en pratstund med Hanna om hur det var att arbeta med så tunga ämnen, hur #metoo genomsyrade produktionen samt vad hon själv binge-tittar på för serier.

Vem är Maja i Störst av allt?

– När vi först möter henne, i början av hennes relation med Sebastian, så är hon en typisk ”duktig flicka”. Hon presterar väldigt bra i skolan, tar hand om sin lillasyster och finns hela tiden där för andra. Men sedan lockas hon lite av det mörka och rebelliska som finns i Sebastian och jag tror att det finns en del i Maja som inte vill vara som sina föräldrar. Hon vill bryta sig loss och hitta sig själv och konflikten mellan dessa personligheter blir en del av henne.

Störst av allt med Hanna Ahrdéhn och Felix Sandman

Ser du några likheter mellan dig själv och Maja?

– Delvis. Jag känner igen det där med att vara ”duktiga flickan”. Jag gick också i en klass där det var viktigt med betyg och att man skulle prestera bra. Men jag var aldrig den som gick på de stora festerna när jag var tonåring, utan jag satt mer hemma och såg på film. Så jag är nog lite ‘töntigare’ än Maja, haha.

Sist vi såg dig var i serien 30 grader i februari. Hur skiljer sig den här inspelningen från den?

– Störst av allt har varit mer komplext och utmanande. Det har krävts mer av mig som skådespelare. Det har varit så många olika känslolägen och så stor bredd på Maja. Jag har ju dessutom varit med nästan varje inspelningsdag, i varje scen, vilket jag inte var i 30 grader i februari.

Psst! Vad kan du om Störst av allt? Gör vårt roliga quiz här!

Störst av allt med Hanna Ahrdéhn och William Spetz

Vad har varit roligast under inspelningen?

– Alla människor! Alla mina medspelare och alla i teamet – från de som håller på med smink och mask till personerna bakom kameran och som arbetar med ljud. Det har verkligen varit superkul att komma till inspelning varje dag.

Hur var det att spela mot Felix Sandman och William Spetz?

– Jag följde William på Youtube när jag var yngre, så jag var lite av ett fan innan vi träffades och Felix är verkligen en av de trevligaste och mest genuina människorna som man kan träffa. Så det har varit superkul att lära känna dem. Det har känts väldigt tryggt att det har varit just de två som jag har fått spela mot. Det är så många mörka och jobbiga scener i den här serien, så att ha så otroligt fantastiska människor som de två där har verkligen underlättat.

Som du är inne på lyfts många tunga ämnen i serien, hur har det varit att spela in dem?

– Det har varit utmanande och tungt. Vissa dagar har det varit väldigt känslomässiga och jobbiga scener som har gjort mig ganska nervös och skapat oro innan. Men alla människor runt omkring har gjort att det har känts tryggt att komma till inspelning varje dag. Per-Olav Sørensen, som är regissör, har alltid funnits där och gett stöd och vi har pratat mycket om rollen. Han har gett mig fria tyglar vilket har varit väldigt skönt. Jag har verkligen fått testa att gå all in, men med vetskapen att han finns där om det skulle vara något.

Hanna Ardéhn i Störst av allt på Netflix

#metoo och #tystnadtagning har ju skakat om både Sverige och branschen. Har du märkt någon skillnad efter #metoo?

– Det pratades en del om det under inspelningarna och det var många som diskuterade kring de olika ämnena som tas upp i serien. Bland annat sexuella övergrepp och det kändes viktigt att det gjordes på rätt sätt och inte heller gick för fort förbi, utan att vi hann stanna upp vid det. Det har känts väldigt viktigt under hela inspelningsprocessen. Det har även känts viktigt för oss att ge en realistisk och ärlig bild av exempelvis destruktiva relationer.

Det här är ju första svenska serien på Netflix. Vad tittar du på för andra Netflix-serier?

– Jag kollar på ganska mörka serier. En ny serie som heter Love, Death & Robots har precis släppts och den sträcksåg jag. Sedan gillar jag att titta på Ted Bundy-dokumentären, You och Dirty John. Jag fastnar för det mörka.

Har det då också varit en dröm att spela i något mörkare?

– Ja, det har det! Och den absoluta drömmen för mig hade varit att få spela en roll som exempelvis Hannibal Lecter. När lammen tystnar och Röd drake är några av mina favoritfilmer och det hade varit både utmanande och tufft, men också väldigt spännande att vara förövaren och att vara ond på det sättet som Hannibal Lecter är.

Hanna Ahrdéhn och Felix Sandman i Störst av allt på Netflix

Nu är det snart premiär! Hur är nerverna?

– De är på topp, haha! Jag är väldigt nervös. Varje gång någon säger att ”på fredag släpps det” blir jag nervös. Så nerverna finns där, men jag försöker att inte fokusera på det just nu. Det känns så stort och galet!

Vad hoppas du att tittarna ska få med sig när de kollar på serien?

– Jag hoppas att tittarna ska stanna upp och reflektera kring alla de tunga och utmanande ämnen som tas upp i serien. Jag hoppas att de ser att en person inte föds ond, utan att det är så många olika saker som påverkar en människa. Att hur personen har växt upp och vad den har mött för utmaningar faktiskt spelar in. Liksom var man kommer ifrån, och hur mycket det spelar in i vårt samhälle. Som Samir (en karaktär i serien reds. anm.) och hur mycket han kämpar för att komma någon annanstans än att stanna kvar i förorten.

Störst av allt är – enligt många – kärleken. Vad är störst av allt i ditt liv just nu?

– Åh, det är vänner. Störst av allt är vänskapen!

Läs mer:

Allt du vill veta om Hanna Ardéhn från ”Störst av allt”

Redan sett Störst av allt? Här är en till serie med Hanna Ardéhn!

Felix Sandman: ”Det fanns dagar då vi bara grät”

Foto: Netflix