Det här ska du inte klä ut dig till på Halloween

Halloween-dräkterna du inte borde bära – och varför

Snart är årets stora maskeradhelg här. Det finns dock en hel del utklädnader som är bra att undvika. FRIDA listar de kostymer som inte borde synas på Halloweenfesten.

Halloween närmar sig och det är snart dags att skaffa kostymen för årets fest. Det finns däremot en hel del utklädnader som inte är okej att bära på maskeraden.

Cultural appropriation, eller kulturell appropriering på svenska, innebär att personer som tillhör en viss kultur använder symboler och uttryck som förknippas med en annan kulturell grupp. De mest vanligt förekommande exemplen är när man målar ansiktet i en annan hudfärg eller bär symboler som är viktiga inom en viss kultur.

Varför är det inte okej?

Genom att klä ut sig till en viss trosuppfattning, kultur eller bakgrund bidrar du till att viktiga kulturella symboler för en viss grupp blir massproducerade och utnyttjade. Det leder till att stereotyper kring en kultur som inte är din egen förstärks.

Personer som tillhör den kultur eller grupp som utklädnaderna föreställer kan känna sig avvikande och utanför då deras tillhörighet förmedlas som någonting som enbart är normalt vid en maskerad. Budskapet blir både rasistiskt och förolämpande.

Här är en lista på utklädnader som inte borde bäras på festen:

1. Native American

2. Blackface

3. Geisha

4. Muslim

5. Bollywood-inspirerat

6. Mexikan

7. Östasiat

8. Romer

9. Sugar skull

Läs också:
13 enkla sista minuten-dräkter till Halloween
Allt du behöver för att göra en enkel halloweensminkning
Det borde du klä ut dig till på Halloween – enligt ditt stjärntecken

Av: Ellinor Lindholm

Foto: IBL, Ebay