Greta Thunberg

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentär på BBC

Greta Thunberg fortsätter att göra avtryck världen över. Nu ska BBC göra en dokumentärserie om hennes klimatkamp, men alla jublar inte över tv-kanalens beslut.

Greta Thunbergs kamp för klimatet har knappast gått någon förbi det senaste året. Och hade någon ändå missat den svenska miljökämpen så blev de uppmärksamma på hennes existens när Time Magazine utnämnde henne till årets person tidigare i år.

Nu kommer nästa stora erkännande. Greta Thunbergs klimatkamp ska nämligen bli en dokumentärserie. Och det är inga andra än brittiska BBC som ligger bakom.

Dokumentären kommer att fokusera på just Gretas internationella klimatkamp:

– Klimatförändringarna är antagligen det viktigaste problemet under vår livstid, så det känns viktigt att göra en officiell dokumentär som tittar närmare på fakta och den vetenskap som ligger bakom det här komplexa ämnet. Att få göra det här tillsammans med Greta är en fantastisk möjlighet, att få se från insidan hur det är att vara en global ikon och ett av de mest kända ansiktena i världen, säger Rob Liddell, exekutiv producent på BBC Studios.

Följer Greta Thunberg från tonåring till vuxen

Nu kommer ju förstås frågan om klimatet att vara den centrala punkten i dokumentären. De vill gräva djupare i de möjliga lösningar som finns och se vilka hindren är för att lösningarna ska gå att driva igenom. Men det är också tänkt att serien ska kunna visa Greta Thunbers resa från ungdom till vuxen:

”Filmen kommer att följa Gretas resa in i vuxenvärlden samtidigt som hon fortsätter att konfronteras med följderna av bristen på handling. Vi kommer också att få följa med in i de tysta stunderna då hon skriver sina slagkraftiga tal som nu för tiden sänds och analyseras över hela världen. Hon lever ett liv som ingen annan tonåring lever”, skriver BBC i ett pressmeddelande.

Kallar dokumentären klimatpropaganda

Även om många har accepterat problemen med klimatförändringarna är det långt ifrån alla som jublar över den nya dokumentärserien. BBC är ett public serviceföretag som bekostas av skattebetalare i Storbritannien. Nu rasar flera över att deras pengar ska gå till ”klimatpropaganda” eller ”desinformation”. De säger att de vill sluta betala för BBC:s verksamhet eftersom de inte är opartiska i frågan.

När dokumentären kommer att ha premiär eller när man kommer att kunna se den i Sverige är inte klart än.

Foto: Carl Johan Utsi/TT

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT
Slå på ljud

Läs mer:

Greta Thunberg är Årets person enligt Time Magazine

Greta Thunbergs hårda ord till makteliten i Davos