Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019

Hon är en 16-årig miljökämpe som på väldigt kort tid inspirerat tusentals människor över hela jordklotet. Nu nomineras hon till Nobels fredspris för sin insats i frågan.

Global uppvärmning ses som en av anledningarna till att många arter håller på att dö ut och att människor dör i varmare länder. Fortsatt uppvärmning beräknas även leda till stora framtida flyktingkriser. Nu har Greta Thunberg, vid 16 års ålder, blivit nominerad till Nobels fredspris för hennes insats i klimatrörelsen.

— Det är såklart väldigt hedrande och fint att bli nominerad till ett sådant stort pris. Det känns ofattbart och lite konstigt, säger hon till Aftonbladet.

#FridaysForFuture

Sedan augusti förra året har Greta Thunberg haft skolstrejk varje fredag för att uppmärksamma klimathotet. Under #FridaysForFuture samlas människor runt om i svenska städer och globalt för att strejka tillsammans med den fredsprisnominerade skoleleven. Målet med strejken är att Sverige och resten av världens länder ska följa Parisavtalet som trädde i kraft 2016, för att kunna klara 1,5-gradersmålet som sattes i avtalet.

Figur som efterliknar Greta Thunberg på en parad i Tyskland

Figur av Greta Thunberg under en parad i Dusseldorf, Tyskland. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

På kort tid har hon inspirerat tusentals människor från hela världen att delta i en global strejk, bland annat från Australien, Nederländerna och Nigeria. I morgon blir det andra gången som tusentals svenskar över hela landet samlas på en fredag för att klimatstrejka med henne.

Hittills har det registrerats sammanlagt 1693 klimatmanifestationer i 106 länder och det fortsätter att öka. Morgondagens strejk kommer att vara en av de större och engagemanget har ökat internationellt.

Läs mer:

Greta Thunberg utsedd till årets kvinna av svenska folket

Rädda miljön – fem saker du kan göra själv