Greta Thunberg

Greta liftar till Europa med äventyrare från Youtube

Greta Thunberg har fått plats på en katamaran som ska ta henne till Europa i tid för att kunna medverka på klimatmötet i Madrid.

Den politiska oron i Chile under hösten ställde till ett oväntat problem för vår svenska klimathjälte Greta Thunberg. Det stora klimatmötet, som var anledningen till hennes två veckor långa resa över Atlanten, skulle ha hållits i Chile, men flyttades i slutet på oktober till Madrid. Datumet för mötet, 2–3 december, ändrades inte.

”Eftersom COP25 officiellt har flyttats från Santiago till Madrid behöver jag lite hjälp. Det visar sig att jag har rest runt halva världen åt fel håll. Nu behöver jag hitta ett sätt att resa över Atlanten i november… Om någon kan hjälpa till med att hitta ett färdmedel skulle jag bli mycket tacksam”, skrev Greta på Twitter när beslutet om att flytta mötet blev känt.

Nu har Greta Thunberg blivit bönhörd och börjar en ny resa över Atlanten.

Greta Thunberg seglar tillbaka på en katamaran

Greta har klivit ombord på en katamaran tillsammans med två äventyrare från Australien, Riley Whitelum och Elayna Carausu som seglar runt jorden och dokumenterar sina resor på sin Youtube-kanal som har över 1,1 miljoner följare. Paret har också sin son med på resorna. Eftersom det australiensiska paret egentligen inte är seglare har de också med sig Nikki Henderson, en professionell seglare från England.

Greta Thunberg får också med sig sin pappa Svante Thunberg på resan över Atlanten som förhoppningsvis ska ta Greta till Madrid i tid för klimatmötet.

”Jag är så glad att kunna meddela att jag förhoppningsvis kommer att komma till COP25 i Madrid. Jag har erbjudits skjuts ombord på den 48 fot stora katamaranen La Vagabonde. Australierna @Sailing_LaVaga, Elayna Carausu och @_NikkiHenderson från England ska ta mig över Atlanten. Vi seglar mot Europa i morgon”, skrev Greta Thunberg på Twitter.

Med i morgon menar hon onsdagen den 13 november 2019.

Greta fick inte många erbjudanden

Trots att många säkert hade velat hjälpa Greta Thunberg att ta sig över till klimatmötet fick hon bara en handfull seriösa erbjudanden, på grund av årstiden då inte så många gör resan över havet från Amerika till Europa.

Överfarten lär följas av många av Gretas fans och Youtube-parets 1,1 miljoner följare lär vara betydligt fler efter att de eskorterat den 16-åriga klimatkändisen över havet.

 

Läs mer:

Superstjärnorna som backar Greta – och de som inte gör det

Greta Thunberg hyllas för IG-inlägget om sin diagnos