artisten Caroline GRANT Cederlöf

GRANT ifrågasätter kvinnliga normer med ny musik

Vad innebär det att vara kvinna? Den frågan vänder och vrider Caroline ”GRANT” Cederlöf, 26, på med nya singeln What’s A Woman To You?.
GRANT släpper ny musik – "What´s a woman to you?"
1:29

Efter reklamen: GRANT släpper ny musik – "What´s a woman to you?"

(1:29)

Slå på ljud

Caroline Cederlöfs musik har beskrivits som sorgsen och dramatisk pop. Hennes röst är såväl stark som själfull. Med nya låten What's A Woman to You? ställer Caroline en fråga som det sällan pratas om.

– Vad är en kvinna för dig? Det är en otroligt enkel fråga som rör upp så mycket. Jag känner mig begränsad i en kvinnoroll och önskar att fler kunde reflektera över sina förväntningar och föreställningar på kvinnor, säger hon.

Tar stort emotionellt ansvar

omslagsbild grants nya singel

If I wanted to stop, what you gonna do about it?

If I don’t pick us up, what you gonna do about it?

If I was to give up would you love me enough

and make up for what I do in silence?

What’s a woman to you?

What’s a woman to you?

Texten beskriver en kvinna som tar ett stort emotionellt ansvar för sin relation och partners känslor. Om hon slutade upp med det, skulle partnern dra samma lass? Låten är sprungen ur Carolines egen erfarenhet av att för första gången leva i en långvarig relation.

– Jag har insett att jag definierar mig som kvinna i relation till min partner. Jag ser på våra olikheter och funderar över varför vi är som vi är. Vi är båda medvetna människor men blir ändå påverkade av normer, så vad kan jag och vi göra åt det?, säger Caroline.

Caroline har haft vackra och insiktsfulla samtal med andra kvinnor i sin närhet där de ifrågasatt förväntningar och konventioner och hittat en gemenskap i delade erfarenheter.

– En röd tråd i mina diskussioner med andra kvinnor är att vi är bra på att ta ansvar för att vårda våra relationer. Men det är inte ett misslyckande att inte orka ta ansvar. Tvivel, tristess och att inte veta vad man håller på med är vanliga känslor som gör oss mänskliga.

Söker svaret i gråskalan

Videon till låten är regisserad av Carolinas bästa vän Angelina Bergenwall. Den bygger på ögonblicksbilder ur olika kvinnors liv. En scen visar hur en gravid kvinna ler stort mot sin partner men slår ned blicken så snart han lämnat rummet.

– Får en gravid kvinna känna sig urless på alltihop? Borde hon inte vara som lyckligast i livet? Det finns något skamligt i att inte vara glad för det man har. Vi alla har dåliga dagar och jag vill med videon visa upp de känslor vi inte vanligtvis delar med oss av till varandra, säger Caroline. Hon fortsätter:

– Vi kvinnor vill så gärna undvika att stämplas som emotionella. Men vi får plats i gråskalan, starka och svaga och allting däremellan.

GRANTs debutsingeln Waterline från 2018 har streamats nära tre miljoner gånger på Spotify. I fjol kom den kritikerrosade EP:n Vertigo. I vår släpper Caroline Cederlöf nytt album och innan dess väntar några intima spelningar. Närmast på Riche i Stockholm den 20 oktober.

Se videon till nya singeln What's A Woman to You? i spelaren nedan!

Foto: Pressbild

Relaterade artiklar
8 kändisar med riktigt häftiga talanger – som får oss att tappa hakan
Myra Granberg om albumdebuten, Veronica Maggios brev och kärleken