Artisten Grace VanderWaal: ”Jag trivs inte med att prata med folk i min egen ålder.”

Artisten Grace VanderWaal: ”Jag trivs inte med att prata med folk i min egen ålder.”

Grace VanderWaal var den yngsta någonsin att vinna America's got talent och har på bara ett år stulit hela USA:s hjärtan. FRIDA fick en exklusiv intervju med det nya stjärnskottet.

Med sin ukulele klev hon in på scen i America’s got talent 2016 och hennes audition blev snabbt viral och spred sig till Sverige. Sedan dess har 13-åriga Grace VanderWaal släppt flera singlar och i musikbranschen kallas hon för den nya Taylor Swift. När FRIDA ringer upp Grace är hon i Los Angeles för att promota sin nya skiva.

Din karriär går i rekordfart. Hur behåller du fötterna på jorden?

– Jag försöker omge mig med personer som jag litar på. Jag måste känna mig trygg och det gör jag med familjen, dem är de viktigaste för mig.

Jag har förstått att du satsar fullt ut på musiken. Kommer skolan i andra hand?

– Jag tog en paus från skolan i ett år men nu är jag tillbaka. Det känns jättebra, jag älskar verkligen att gå i skolan så jag försöker göra båda.

Vad säger klasskompisarna om att du är känd nu?

– Faktiskt mindre än jag väntat mig. Alla är väldigt avslappnat inställda till alltihop. De verkar mest vara glada för min skull.

Känner du att du fortfarande får vara ett barn eller vill de vuxna att du ska växa upp snabbt?

– Ja det gör dem verkligen! Vissa verkar vilja att jag ska bete mig och se ut som en vuxen direkt. Vissa försöker dra nytta av att jag är ett barn och utnyttja det. Men jag har min mamma och min familj som sköter det och ser till så att allt går rätt till.

Shawn Mendes hyllade dig på Twitter och har gett dig en gitarr. Berätta om er vänskap!

– Jag har aldrig träffat Shawn själv men jag snackar med honom och han verkar vara en helt underbar person, han är så genuin trots att han är en så stor artist. Jag skulle verkligen vilja träffa honom och skriva låtar ihop.

Du är väldigt mogen för din ålder. Trivs du bättre med att umgås med vuxna än andra tonåringar?

– Ja, jag har alltid varit lillgammal. Jag har aldrig riktigt trivts med att prata med folk i min egen ålder. Jag umgås mest med mina äldre syskon på fritiden, därför har jag kanske mognat snabbare.

Vem är din största inspiration, både när det kommer till livet och musiken?

– Det är helt klart min syster. Hon är så otroligt stark och vacker, det är hon som har inspirerat till nästan alla mina låtar. Hon går in i jobbiga perioder men kommer alltid ut starkare.

Känner du press att vara på ett speciellt sätt när du ser andra äldre tjejer i musikbranschen?

– Ja ibland gör jag det. Men då är min familj, och särskilt min syster, väldigt snabba fram med att säga ”det där är inte du” och då inser jag att jag inte ska försöka förändra mig.

Har du märkt några nackdelar med att plötsligt bli känd?

– Ja, det är så sjukt stressigt. Nästan overkligt mycket stress. Jag ska liksom kämpa med alla vanliga problem man har som ung tjej i dagens samhälle, samtidigt som jag ska klara av all den här pressen. Men varje gång jag träffar ett fan så glömmer jag bort det och tycker att det är värt all stress.

Berätta om din framtid. Om du får fantisera helt fritt, vad drömmer du om?

– Jag vill bara fortsätta vara glad och lycklig, oavsett om jag fortsätter med musiken eller gör något annat som vuxen.

Hur har du förändrats under det här året?

– Jag har verkligen förändrats mycket, men inte bara på grund av kändisskapet. Jag är ung och utvecklas varje dag av alla som jag möter. Jag har blivit mer självsäker sedan talang och blir starkare för varje dag.

Du har redan en hel del fans i Sverige. Vad vill du säga till dem?

– Tack så hemskt mycket för all kärlek ni ger mig! Jag har ingen planerad resa till Sverige men jag har hört så mycket fint om landet och skulle verkligen vilja åka dit i framtiden så jag hoppas verkligen att vi ses.

Foto: IBL