globen och aviici

Globen byter namn till Avicii Arena – initiativ mot psykisk ohälsa

Globen byter namn till Avicii Arena. Namnbytet sker i ett unikt samarbete med stiftelsen Tim Bergling Foundation och syftet är att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
Till minne av Avicii
2:47

Efter reklamen: Till minne av Avicii

(2:47)

Slå på ljud

I veckan fick den ikoniska arenan Globen ett nytt namn, Avicii Arena. Arenan som är ett riktigt landmärke i Stockholm ska fungera som symbol för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

– Att kunna använda en av Sveriges mest kända och besökta byggnader som en symbol och mötesplats för en av vår tids viktigaste samhällsfrågor på det sätt vi nu gör tillsammans med våra partners känns fantastiskt, säger Andreas Sand, vd på Stockholm Live som driver Avicii Arena.

Idén väcktes redan 2019

Namnbytet sker i ett unikt samarbete mellan Trygg-Hansa, Stockholm Live, Bauhaus och stiftelsen Tim Bergling Foundation. Själva idén väcktes när Avicii Tribute Concert genomfördes i december 2019.

– Idén är att skapa en plats som kan sprida samma förståelse och gemenskap som genomsyrade den kvällen med fokus på att göra skillnad, fortsätter Andreas Sand.

Rent praktiskt ska man nu genomföra en rad aktiviteter både inom och utanför arenan som ska ge unga verktyg och kunskap att må bättre. Detta samtidigt som vuxenvärlden ska uppmärksammas på den utbredda problematiken med psykisk ohälsa bland unga.

Klas Bergling, Tim Berglings pappa och grundare av stiftelsen Tim Bergling Foundation, säger:

– Det är bara genom att lyssna på de unga och jobba tillsammans med dem som vi kan göra skillnad på riktigt.

Nyinspelad hyllningslåt släpps

Tim ”Avicci” Bergling tog sitt eget liv den 20 april 2018. I samband med namnbytet av arenan har även Kungliga Filharmonikerna spelat in en helt ny tolkning av låten For a better day som sjungs av 14-åriga Ella Tiritiello från Kristianstad. Låten finns tillgänglig på Spotify.

Foto: TT

Relaterade artiklar
10 saker du aldrig ska säga till någon som mår dåligt
Skånska Sabina släpper självutlämnande musik: ”Alltid känt mycket”