17 filmer och serier från 80-talet

FRIDA listar – 17 filmer och serier från 80-talet

Färgglatt, axelvaddar och pudelfrisyrer. FRIDA listar 17 filmer och serier för dig som älskar 80-talet!

1. The Breakfast Club

Fem tonåringar möts under en kvarsittning, som får dem att fundera över sina fördomar – både om sig själva och andra. John Hughes har regisserat denna kultförklarade ungdomsfilm från 1985. Filmens soundtrack har bland annat uppmärksammats i Pitch Perfect.

Sugen på mer film? Här finns massor av filmtips!

2. Dirty Dancing

Dirty Dancing

Den romantiska dramafilmen från 1987 som numera har blivit en riktig klassiker. Med soundtrack som I’ve Had The Time of My Life, citat som ”nobody puts Baby in a corner” och Jennifer Grey och Patrick Swayze som Baby och Johnny.

3. Sixteen Candles (Födelsedagen)

Ännu en John Hughes-film, som faktiskt kom ut året före The Breakfast Club. I denna romantiska komedi spelas huvudrollen av Molly Ringwald – även känd som Mary Andrews i Riverdale.

4. E.T. the Extra-Terrestrial

Pojken Elliott blir vän med rymdvarelsen E.T i äventyrsfilmen från 1982, regisserad av Steven Spielberg. Inte ett öga är torrt när E.T.’s glödande fingertopp möter Elliotts panna.

5. Footloose

Footloose

Den rebelliska tonåringen Ren flyttar till en småstad där rockmusik och dans har förbjudits. 1984 kom dramafilmen med Kevin Bacon och Lori Singer i huvudrollerna. 2011 släpptes en ny version av samma film.

6. Ferris Bueller’s Day Off (Fira med Ferris)

Ungdomskomedi från 1986, även denna skriven och regisserad av John Hughes. Om en kille som bestämmer sig för att stanna hemma från skolan en dag, oavsett var rektorn tycker.

7. Back to the Future (Tillbaka till Framtiden)

Back to the Future

17-åriga Marty McFly skickas av misstag 30 år bakåt i tiden. Michael J. Fox och Christopher Lloyd spelar huvudrollerna i denna science fiction-komedi från 1985.

8. Pretty in Pink

Gissa vem som har skrivit filmen? Och vem som spelar en av huvudrollerna? Japp, John Hughes och Molly Ringwald. 80-talsstjärnor! Denna romantiska dramakomedi släpptes 1986 och handlar om en tjej som tvingas välja mellan sin barndomskärlek och en rik, känslig och svår kille.

9. Some Kind of Wonderful

Ett ungdomsdrama från 1987 om allt som hör tonåren till. Oro för framtiden, relationer och kärlekstrassel. I rollerna ser du bland andra Eric Stoltz och Mary Stuart Masterson. Regisserad av Howard Deutch och skriven av… Ja, du vet.

10. The Goonies (Dödskallegänget)

The Goonies

En grupp ungdomar ger sig ut på äventyr för att hitta en gammal piratskatt. Allt för att rädda sin stad! Den här filmen kom ut 1985 och är en klassisk familjekomedi.

11. The Lost Boys

Komedi och rysare, går det att klämma in i samma film? 1987 verkar det ha gått alldeles utmärkt! En frånskild kvinna (Dianne Weist) och hennes två söner flyttar till en småstad som drabbats av mystiska dödsfall.

12. Flashdance

Jennifer Beals spelar 18-åriga dansaren Alex, som sliter för att överleva men drömmer om att komma in på balettskolan. Både Flashdance… What a feeling och Maniac är låtar från soundtracket till denna romantiska dramafilm från 1983.

13. The Karate Kid

Karate Kid

Den klassiska action dramafilmen från 1984 om pojken Daniel som, med hjälp av sin japanske hyresvärd, försöker lära sig karate. Allt för att stå upp mot sina mobbare!

14. Star Wars

Två av filmerna ur den klassiska science fiction-serien kom ut under 80-talet. The Empire Strikes Back år 1980 och Return of the Jedi 1983, båda skrivna av George Lucas.

15. The Shining

Stanley Kubrick har regisserat den psykologiska skräckfilmen från 1980 som definitivt klassas som en kultfilm. Det är härifrån Jack Nicholsons meme-able ”Here’s Johnny”-ansikte kommer.

16. Den oändliga historien

11-åriga Bastian flyr sin tragiska verklighet genom att läsa en mystisk bok. Filmen kom ut 1984 och är baserad på den tyska fantasy- och äventyrsromanen av Michael Ende.

Fullt Hus

17. Full House (Huset fullt)

Mary-Kate och Ashley Olsens tv-debut! Denna komediserie sändes mellan 1987-1995 och handlar om familjen Tanner som bor i San Fransisco. Pappa Danny har blivit änkling och kämpar för att uppfostra sina tre döttrar.

Läs mer:

Här är alla nya Disney-filmer 2020, 2021 och 2022

80-talet gör hårcomeback! Kändisarna som hoppat på trenden

Billie Eilish gör titellåten till nya Bondfilmen