FRIDA-Hanna: "Tjejerna behöver jobba hårdare i Idol – för att de är just tjejer"

FRIDA-Hanna: "Tjejerna behöver jobba hårdare i Idol – för att de är just tjejer"

Idol-scenen speglar samhället i stort – där killar blir hyllade medan tjejer får kämpa hårdare. FRIDA-Hanna skriver om den orättvisa vi får se i direktsändning varje fredagskväll.

Just nu är Idol aktuellt på fredagskvällarna i tv-rutan. Ett familjeprogram som ska handla om artistdrömmar. Men varje gång jag tittat blir jag arg. Arg över att alla tjejer därute som tittar på programmet blir matade med det jag ser. För sedan första auditionveckorna till dagens fredagsfinaler finns nämligen inte ett enda inslag där tjejerna inte krävs prestera 210 procent mer än killarna för att ens få ett ”bra jobbat” av idoljuryn.

Chris Kläfford kan stå still på scenen och bara använda sin vackra sångröst (absolut) och få ett ”halleluja moment” av Kirsti och ”du är ett musikaliskt geni” av Bagge. Samtidigt dansar Erika arslet av sig i högklackat och sjunger som en världsstjärna och möts av ett nedvärderande ”lilla vännen” av Alexander Kronlund och ett ”satt inte helt 100” av Nikki Amini. Så varför gör det här mig så arg?

Jo, för Idol är ett konkret exempel på hur vårt samhälle ser ut idag där tjejer kan ha en gudagåva till sångröst, dansa som Beyoncé och ha en självsäkerhet som Zlatan men fortfarande förväntas prestera lite, lite till. Precis som på alla arbetsplatser och i lektionssalarna.

Killar har ett så stadigt övertag i samhället, och alltså även i arbetslivet, att deras existens räcker för att blåsa någon av stolen: en kille som kan sjunga — vilken grej! Pressen och kraven på en kvinna är orimlig. Kvinnor måste hela tiden förtjäna och bevisa sin existens i samhället, vi måste överprestera för att ens ha en chans att matcha männens lön och makt i arbetslivet, för att nämna några exempel.

Så ikväll hoppas jag slippa höra ett till ”lilla vännen” till Hanna efter ett uppträdande där hon lagt fram hela sitt hjärta, aldrig mer höra ett ”oj detta var som att vara på Friskis & Svettis” till Erika efter hon dansat sig dyblöt i svett samtidigt som rösten inte påverkats av flåset alls och att Jemima uppskattas för den världsstjärna hon redan är på en alldeles för liten scen.

Läs mer!
Han vinner Idol 2017 – enligt statistiken
Video: Hur mycket kan idolerna om Idol?
Linn Ahlborg ryktas dejta Idol-deltagare

Foto: IBL, Ola Axman