Låten Flickorna i Båstad av Hov1 har plockats bort från Spotify.

Hov1:s kritiserade låt Flickorna i Båstad plockas bort från Spotify

Den omdiskuterade låten Flickorna i Båstad av Hov1 har plockats bort från Spotify. Anledningen är dock inte den kritik som riktats mot texten – utan istället för att låten kan strida mot upphovsrätten.
TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:28

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:28)

Slå på ljud

Den relativt nya låten Flickorna i Båstad av Hov1 finns inte längre att hitta på Spotify. Det är dock inte på grund av den kritik som många har haft kring låttexten, utan på grund av en sampling i låten som kan vara upphovsrättsintrång. Gruppen har med andra ord använt redan existerande ljud från en annan artist i sin låt.

– Förhoppningsvis är det bara tillfälligt, det pågår en process kring det, säger Henrik Hansson, Universal Music, till Expressen.

Låten som Hov1:s Flickorna i Båstad samplat från heter Lovers carvings (2009) av den brittiska artisten Bibio. Du kan lyssna på låten här!


Kritiken mot Flickorna i Båstad av Hov1

När Hov1 släppte låten Flickorna i Båstad var det många som reagerade. I texten finns nämligen rader som kan anses kränkande mot unga kvinnor.

Några exempel på de kritiserade raderna:

Du är inte unik för att du har ångest

Du blir inte smal av maten som du äter

Du blir inte smart av den skiten som du läser

Innehållet i låten kritiserades bland annat i en krönika här på Baaam, men också av Expressen-krönikören Essy Klingberg.


Hov1 är en av Sveriges största popgrupper med målgruppen unga kvinnor och vann tidigare i år utmärkelsen Årets grupp på P3 guld-galan. Bandet består av medlemmarna Dante Lindhe, 25, Axel Liljefors, 24, Noel Flike, 24, och Ludwig Kronstrand, 24.

TV: Det här är Hov1– allt du vill veta om gruppen
1:01

Efter reklamen: TV: Det här är Hov1– allt du vill veta om gruppen

(1:01)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Zara Larssons känga till exet efter otroheterna: ”Jag borde ha lämnat”