Guldtuben-2017

Flera anmälningar har kommit in mot Guldtuben

Det har riktats mycket kritik mot årets Guldtuben. Bland annat har flera anmält galan för ”vilseledande marknadsföring”.

För två veckor sen gick årets Guldtuben av stapeln på Cirkus i Stockholm. Kvällens stora vinnare var Joakim och Jonna Lundell som tog hem tre priser, Årets youtuber, Årets video och Årets serie.

Läs mer: Här är alla vinnare från Guldtuben 2017

Guldtuben arrangeras av Splay och vinnarna utses genom en omröstning. I ett klipp kritiserar Daniel ”Kaptenriley” Riley Splay för att inte vara tydliga med hur omröstningen går till. Även Joakim Lundell uttalar sig i videon och säger att Splay varit dåliga på att svara på frågor kring hur nomineringar och röstningarna går till.

Breakit avslöjar nu att flera personer har anmält Splay. Enligt dem ska minst 125 anmälningar ha kommit in till konsumentverket och de flesta ska handla om ”vilseledande marknadsföring”.

Vigor Sörman, grundare av Splay, säger till Breakit att de inte kan svara alla som hör av sig men att de svarat på övergripande frågor. Han säger också att det ska ha funnits tydliga tävlingsregler.

”Vi har alltid varit tydliga kring våra värderingar, att Guldtuben är en gala som hyllar innehållsskapare som gör YouTube till en bättre plats och att vi tar avstånd mot kränkningar och näthat. Jag ser inte hur detta kan bryta mot marknadsföringslagen, säger Vigor Sörman till Breakit.

Läs mer:
Nio anledningar till att Anton och Wilma är relationshipgoals
Så mycket kan Youtubers tjäna på sina sociala medier
Quiz: Hur mycket kan du om svenska youtubers?

Foto: IBL