Fler Idol-deltagare har insjuknat: ”Hälften är corona-smittade”

Fler Idol-deltagare har insjuknat – nästan hälften har corona

Nu avslöjar Aftonbladet att ännu en Idol-deltagare insjuknat i covid-19 samtidigt som andra källor menar att TV4 försöker tysta deltagarna genom att hota dem med att diskas från programmet.
Nina Rung om dina rättigheter och din kropp
Slå på ljud

Nu har ännu en av de kvarvarande Idol-deltagarna smittats av corona, rapporterar Aftonbladet som säger sig ha väl insatta källor i TV4-programmet. Så nu är alltså sex av de totalt tretton deltagarna som är kvar efter förra veckans kvalvecka sjuka i covid-19.

Men man vet ännu inte vem:

– Om vi behöver kommunicera om specifika idolers hälsa, så gör vi det när vi har fått säkra testresultat och i dialog med berörd person. Innan det kan vi inte uttala oss om enskilda personers hälsa i media, säger Malin Knave, exekutiv producent för Idol på TV4 till Aftonbladet.

Malin Knave vill inte heller berätta om de två idolerna som åkte ut under den direktsända kvalveckan som också smittats av corona.

– Eftersom deltagarna inte är kvar i tävlingen så kan vi inte uttala oss om det, säger hon.

Hotar med diskvalificering om man skvallrar

Alla deltagare som just nu är kvar i tävlingen är väl informerade om att ännu en har smittats. Dock har TV4 valt att tysta deltagarna genom att hota med diskvalificering om någon av dem går ut i pressen och avslöjar vilka som är sjuka i covid-19.

– De har blivit hotade med att bli hemskickade om de avslöjar detaljer om rutinerna, säger en källa med god insyn till tidningen.

Informationen om att man diskas om man berättar om vem eller vilka som insjuknat kom under helgen, strax efter att Aftonbladet rapporterat om att deltagarna satt inlåsta för att inte sprida smittan.

Inlåsta på hotellrummet för att inte sprida smittan

Och för att deltagarna inte ska klättra på väggarna av tristess eller sjukdom ska TV4 ha försökt lugna deltagarna med tv-spel, godis, mat och smink.

– Playstation, Xbox, ni får vad ni vill, säg vad ni vill ha, uppges deltagaransvariga ha sagt till de kvarvarande Idol-deltagarna.

TV4 vill att deltagarna tar isoleringen på allvar

Malin Knave på TV4 känner dock inte igen sig i Aftonbladets källas beskrivning av coronaläget i Idol-produktionen.

– De uppgifterna är inget jag känner igen och är inte i linje med hur vi på TV4 kommunicerar med idolerna. Däremot så kan man inte fortsätta vara med i tävlingen om man inte tar isoleringen och restriktionerna på allvar. Vi befinner oss i ett allvarligt läge både i Idol-redaktionen och i samhället med ökad covid-19, att stoppa smittspridningen och värna om allas hälsa sätter vi i första rummet, säger hon i tidningen.

Foto: TT/TV4

LÄS MER:

Så blir den första fredagsfinalen i Idol 2020 – efter coronafallen

7 saker du inte visste om Herman Silow i Idol 2020

Här är artisterna som tävlar i Idol 2020