en tom biosalong

Filmerna som släpps på SF Anytime efter Filmstadens beslut

När Filmstaden stänger sina biografer släpper SF Anytime istället filmerna på sin streamingtjänst. Här är titlarna du kommer att kunna se hemifrån istället för på bio.

Galor, festivaler, filminspelningar, konserter och andra evenemang världen över pausas eller ställs nu in. Anledningen är coronaviruset som har spridit sig som en löpeld den senaste tiden.

Förbud mot sammankomster med fler än 500 personer

I Sverige kämpar bland annat Folkhälsomyndigheten med att försöka få smittan att sluta sprida sig. De som har möjlighet rekommenderas att jobba hemifrån, flera skolor och universitet stänger ned för att istället sköta undervisningen digitalt, och de med minsta symptom på förkylning måste stanna hemma.

Ett förbud mot sammankomster med fler än 500 personer trädde även i kraft förra veckan.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Filmstaden stänger biografer på grund av corona

Gymkedjan SATS meddelade förra veckan att de stänger ned sina träningslokaler i ett led att förhindra smittan. Idag stod det klart att även biojätten Filmstaden går samma väg.

– Det här är en säkerhetsåtgärd helt enkelt som ligger i linje med hur man tänker över hela Europa. Det känns rätt, det är tryggt för våra gäster. När det här har blåst över så öppnar vi igen, säger Helena Eklund, marknadsansvarig för Filmstaden, till SVT.

Filmerna som släpps på SF Anytime

När publiken inte längre finns på biograferna meddelar SF Anytime att de istället släpper flera filmer på sin streamingtjänst.

– Flera andra filmbolag, både svenska och utländska, är i startgroparna med liknade satsningar för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna, skriver de i ett pressmeddelande.

Bland de filmer som släpps finns bland annat Universals thriller The Hunt, Jane Austin-filmatiseringen Emma och skräckfilmen Invisible man. Samtliga filmer kommer att finnas på SF Anytime från och med 20 mars.

Samtidigt skriver streamingtjänsten i pressmeddelandet att flera andra filmbolag just nu ser över hur man ska göra för att möta de fallande publiksiffrorna på biograferna. Högst troligt är att fler filmer kommer att dyka upp på SF Anytime inom en snar framtid.

Så drabbas svensk film av corona

I vanliga fall går filmer på bio i cirka ett halvår innan de släpps för streaming, detta för att dra in så mycket pengar som möjligt. Exakt hur beslutet att stänga biograferna kommer att påverka svensk filmindustri i det långa loppet är ännu inte helt klart, däremot så vet man att det kommer bli tufft ett bra tag framöver.

”Filminstitutet följer noggrant utvecklingen kring det nya coronaviruset och dess påverkan på svensk filmbransch, som nu står inför stora prövningar med mycket snabba negativa effekter som följd.” skriver Svenska filminstitutet i ett branschmeddelande.

Foto: TT

LÄS MER:

Coachella 2020 skjuts upp på grund av coronaviruset

Filmstaden stänger alla biografer på grund av corona

Här är filmpremiärerna som skjuts upp på grund av corona