Disneyfilmer misstag

10 misstag Disney gjort i sina filmer – som du kommer att störa dig på

Alla kan göra fel. Även filmjätten Disney kan virra till det ibland. Här är tio små men betydelsefulla misstag som Disney gjort och när du väl sett dem kommer du inte kunna sluta tänka på det.

1. När Anton Ego i Ratatouille försöker dissa Gusteau men egentligen ger honom en strålande komplimang.

I Ratatouille försöker matkritikern Anton Ego dissa Gusteau när hans restaurang gör comeback. Några år tidigare gav Ego restaurangen en svidande recension och ogillar därför att restaurangen och Gusteau är tillbaka. Han försöker dissa Gusteau genom att säga ”Gusteau har äntligen funnit sin plats i historien tillsammans med en annan lika känd kock: Monsieur Boyardee”. Ego menar denna liknelse som ett slag mot Gusteau’s kockkunskaper men det är egentligen en väldigt fin komplimang. Den riktiga kocken Boyardee heter Hector Boiardi och var en mycket talangfull kock och affärsman. Han var bland annat chefskock på The Plaza Hotel i New York och har till och med lagat mat till en av de amerikanska presidenterna på hans bröllop.

Läs mer:
24 kändisar som ser ut som Disney-figurer

2. Törnrosa dansar vals 300 år för tidigt

Att Törnrosa utspelar sig på 1300-talet är det nog inte många som vet, inte ens filmens producenter verkar det som. Törnrosa och Prins Philip dansar nämligen vals tillsammans, en dans som inte blev känd i Europa förrän på 1600-talet. Antingen har producenterna gjort ett stort misstag eller så var Törnrosa och Prins Philip hundratals år före sin tid.

3. Hades är ingen riktig skurk enligt den grekiska mytologin

Alla som har sett Herkules vet att hans största fiende är Hades, den ondsinta dödsguden. I den riktiga Herkules berättelsen, den man kan finna i den grekiska mytologin, är det dock någon helt annan som Herkules fruktar. I myten om Herkules stämmer det att Zeus är hans far och att hans mamma var en dödlig kvinna vid namn Alcemene. Alcemene var egentligen gift med en annan man och även Zeus hade en annan fru, Hera. Hera får reda på att Zeus har varit otrogen med Alcemene och blir väldigt arg. Tillräckligt arg för att bestämma sig för att hon ska göra allt hon kan för att förinta Zeus utomäktenskapliga son Hercules.

Läs mer: Disney-fansens teori: Herkules och Ariel är släkt

4. Dumbo dricker med näsan

Dumbo blir vid ett tillfälle tillsagd av Timothy Mouse att dricka vatten. Dumbo, som tror att det är vatten, börjar då dricka öl genom snabeln. När elefanter dricker vatten suger de upp en viss mängd genom snabeln för att sedan spruta in vattnet i sin mun. De kan inte dricka enbart genom snabeln vilket Dumbo gör i filmen.


5. Hank borde egentligen haft åtta armar

I Hitta Doris kallas bläckfisken Hank för en ”septopus” på grund av att han enbart har sju armar eftersom han förlorade en i en olycka. I verkligheten kan bläckfiskar faktiskt växa ut nya armar ifall de förlorar en. Dessa armar är dessutom precis likadana som de gamla armarna! Detta betyder att Hank inte borde ha förblivit sjuarmad utan hans arm skulle med tiden ha växt ut igen.

Läs mer:Se videon som visar hur Disney-filmerna hänger ihop

6. Blomma ljuger Bambi rakt upp i ansiktet

När vintern kommer hittar Bambi och Stampe deras skunk-kompis Blomma i en lya. Blomma förklarar för sina kompisar att hon, tillsammans med alla andra skunkar, befinner sig där för att hon går i ide under vintern. Detta är faktiskt en lögn. Inga skunkar går i ide. Under vintern sänker skunkar sin kroppstemperatur och isolerar sina lyor med löv och gräs för att hålla kylan ute, men de går inte i ide.

7. Temalåten för Kejsarens nya stil sjunger om fel kejsarrike

I temalåten för Kejsarens nya stil sjunger en man att kejsaren Kuzco är en gåta och ett mysterium i den Mesoamerikanska historien. Filmen handlar dock om inkariket som var ett rike långt mer söder ut än det mesoamerikanska. Kanske vore bra att hålla koll på vilket rike man är kejsare över.

8. Snövit borde inte kunna baka paj

Under 1400-talet i Tyskland, vilket är tiden då man tror att Snövit utspelar sig på, var Snövits roll i hushållet den lägst rankade. Snövit är ett grovköksbiträde, det innebär att hon precis som i filmen skrubbade trappor och golv och hjälpte till de högre uppsatta biträdena med att kanske hacka grönsaker eller andra jobb. Dessa biträden var absolut inte tillåtna att själva laga mat vilket innebär att Snövit absolut inte borde veta hur man bakar en krusbärspaj. Åtminstone inte en god sådan.

9. Kung Louie borde inte funnits med i Djungelboken

I den tecknade versionen av Djungelboken är Kung Louie en orangutang. Trots att dessa enbart lever i Sumatra och Borneo så är orangutangen Louie med i filmen som utspelar sig i de indiska skogarna. Faktum är att den icke tecknade versionen försökte rätta till detta misstaget genom att göra Louie till en Gigantopithecus. Denna art är väldigt lik orangutangen så utseendet var inga problem. Det som dock inte stämde överens lika bra var att dessa apor levde ca 100.000 år sedan, inte riktigt under samma tid som Mowgli.

10. Wall-E och Eves romantiska rymdpromenad hade inte varit särskilt romantisk i verkligheten

Scenen då Wall-E och Eve åker på en nollgravitations utflykt är lika gullig varje gång. Tråkigt nog så stämmer den inte överens med hur det hade gått till i verkligheten. Den mysiga och romantiska rymdpromenaden hade varit helt tyst om den varit verklighetsbaserad. Detta beror på att ljudet behöver någonting att färdas genom vilket är omöjligt i rymden då den består av vakuum. Wall-Es och Eves romantiska små fnitter hade alltså helt försvunnit och ersatts med en oändlig tystnad.

Läs mer:
Sant eller falskt: Hur mycket kan du om Disney?
Nu gör Disney en ny version av Lady och Lufsen
Aladdin, Lejonkungen och nio andra Disney-filmer som görs i nya versioner

Foto: IBL

Källa: Buzzfeed

Av: Ellinor Lindholm