Därför kan tjejer tvingas göra lumpen

Därför kan tjejer tvingas göra lumpen

Både tjejer och killar kan bli tvingade att göra lumpen och utbilda sig till soldater. Är du orolig? Kolla in här vad som gäller för just Dig.

Nu är det nästan helt klart att Sverige kommer att ta tillbaka kravet om värnplikt (lumpen) och att både tjejer och killar tvingas göra lumpen om de blir utvalda.

En jättestor utredning har gjorts av personer i regeringen som vill att ungdomar ska bli militärer. Om de får igenom sitt förslag kommer 4000-8000 ungdomar att rycka in i lumpen varje år. Du som är 16 år idag är först ut att göra lumpen 2019, om den återinförs.

Läs också: Knepet som gör att du slipper tvätta håret efter träning

Men redan nästa år kommer du som är född 1999-2000 tillsammans med nästan 15 000 andra ungdomar att mönstra. Det betyder att du fyller i frågor på papper och testar om du är stark nog för att bli soldat. En tredjedel av ungdomarna förväntas klara testerna och tvingas där efter att utbildas till soldater.

Bison Counter 20160823 Skillingaryd

Detta kan bli verklighet för många tjejer och killar i framtiden.

Men du kan vara lugn, efter att du klarat av 6-12 månaders värnplikt måste du inte fortsätta jobba som soldat, om du inte vill.

Du som inte älskar skog, kängor och vapen får helt enkelt hålla tummarna för att utredningen inte blir verklighet eller att utredarna ångrar sig och tycker att lumpen ska vara frivillig, utan tvång. Och du som är sugen på att bli soldat, grattis! Nu kan drömmen bli verklighet!

Läs också:
15 saker du bara förstår om du hatar träning
5 anledningar till att du aldrig ska sova med smink
Test: Är du i riskzonen för en ätstörning?

Av: Johanna Bengtsson

Foto: Försvarsmakten