Gymnasieskolor stängs på grund av Corona-viruset

Coronaviruset: Nu stängs gymnasieskolor och universitet ner

Stefan Löfven meddelade under tisdagen att Sveriges gymnasieskolar stängs ner – och att all undervisning kommer att göras på distans.

I en extrainsatt presskonferens på tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfvén att regeringen från och med imorgon rekommenderar Sveriges gymnasieskolor och universitet att bedriva distansundervisning.

Det innebär att gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux inte längre får bedriva undervisning i sina lokaler. Istället ska undervisningen bedrivas på distans. Tanken är att på detta sätt minska pendling till våra lärosäten för att minska risken för smittspridning eller åtminstone att takten smittan sprids i blir så långsamt som möjligt.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen inte görs på plats utan på distans. Dessa elever är inte i behov av omsorg som mindre barn i grundskolan, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under presskonferensen.

Elever får behålla studiemedel

När det gäller studiemedel kommer man att få behålla redan beviljade studiemedel, så länge man studerar på distans.

Grundskolor kan stängas

Stefan Löfvén utesluter inte att man även kan tvingas stänga grund- och förskolor framöver, trots att det kan få stora konsekvenser. Då måste man dock kunna säkerställa att barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten, till exempel inom vården, får omsorg. Man uppmanar därför kommunerna att lägga in en högre växel för att ha en beredskap att ta hand om barn till föräldrar som jobbar inom vård och omsorg.

Läs mer: 

Kändisarna som sitter i hemkarantän på grund av corona

Inspelningen av Euphoria avbryts – på grund av corona

Riverdale stoppar inspelningar på grund av corona

Av: Vivvi Alström 

Foto: