Clara-Henry-Intervju

Clara Henry: “Jag pratar inte öppet om vilka jag dejtar”

Hon har, förutom sin YouTube-kanal, gjort en egen klädkollektion, skrivit böcker och ska nu leda Melodifestivalen. Clara Henry är definitionen av girl power men även hon har kroppskomplex och tuffa dagar.

Hur uppfattar dina fans dig och hur är du egentligen?

– Folk ser mig som peppig, glad, rolig och förhoppningsvis påläst. Jag är allt fast jag är ganska mycket mer nedtonad i verkligheten. Jag tar fram mitt allra peppigaste jag när jag ska göra videos, då är jag fan pepp deluxe. Men jag är lugnare än vad många tror. Jag tror att många uppfattar mig som blyg. Men det känns rimligt att jag slår på ett pepp-jag när jag gör videos för det är det jag vill förmedla.

Har du några komplex?

– Ja, Gud ja. Alltså varje dag. Överallt. Jag blev sminkad till en plåtning igår och då satt jag och tänkte så här: fan hon måste göra mina ögon mer markerade för annars ser min näsa för stor ut. Då kom jag på mig själv och bara ”men varför sitter jag och tänker såhär?”. Den ser ut som den gör, skit samma om den är stor eller liten eller helt bara mittemellan. Den får liksom vara det.

Vad hade du velat säga till ditt 14-åriga jag?

– Jag hade sagt: såhär ser iPhone 7 ut. Tillverka den och bli rik. Jag hade teleporterat mig och berättat vad som händer i världen och sagt ”det löser sig, du är skitbra”.

Läs mer: Clara Henry släpper klädkollektion (se plaggen här!)

Hur har dina tankar om dig själv varit genom åren?

– Jag har alltid haft väldigt bra självförtroende. Jag vet att jag kan saker. Jag vet att om jag pluggar till ett matteprov så kommer jag få MVG. Däremot självkänslan, hur jag trivs i min kropp, den har varit dålig. Men jag har haft turen att ha 400 000 följare på YouTube, som bekräftar mig varje dag. Det har gjort att jag blivit mycket mer bekväm i min kropp. Alla har ju inte den lyxen.

Du har blivit ansiktet utåt för mens. Är det något annat ämne du brinner lika starkt för?

– Det är sjukt, för halva världens befolkning har mens och i Sverige så tänker alla på mig när det snackas om mens. Men jag tycker miljön är en skitviktig fråga som vi pratar alldeles för lite om. Jag får existentiell ångest av att bara veta att vi förstör vår miljö och inte gör någonting åt det. Miljön ett ganska tråkigt samtalsämne på YouTube tyvärr. Jag får välja mina strider, jag vill inte bli hon som kämpar för allt och tycker att allting är fel.

Du faller ju för både killar och tjejer. Vem är din drömtjej respektive drömkille?

– Ja, det gör jag och jag har alltid en stående crush på Erika Linder, modellen som var JC’s ansikte utåt. Hon gillar mina bilder ibland på Instagram och jag bara ”yes, det är ett tecken!” och sen ser jag att hon fortfarande har flickvän och bara ”fuck”.

Men vad coolt ändå!

– Så Erika om du ser det här: Call me girl! Hon bor dock i USA och jag vill inte flytta dit. Men om det är någon som läser det här som är hennes dubbelgångare, så kan du ju höra av dig.

Drömkille då?

– Matthew Gray Gubler! Han är med i Criminal minds, men jag har aldrig sett det, utan jag följer honom på Instagram. Åh Gud, han är så himla snygg.

Hur är det att dejta som offentlig person?

– Jag pratar inte öppet om vilka jag dejtar, jag är jävligt privat. Ibland är det irriterande om jag träffar någon och känner ”det här kommer inte bli något”, men så ser någon oss på tunnelbanan och skriver ”jag såg dig och din pojkvän”. Det uppstår lätt rykten och missförstånd.

Det måste vara jobbigt?

– Ja, för folk tror fortfarande att jag och en som heter Simon är ihop, och vi gjorde slut för två och ett halvt år sedan. Jag får frågan om det varje dag. När jag blev ihop med killen som jag var tillsammans med efter Simon så fick jag frågor som ”varför är du otrogen mot Simon?”.

När du släppte din klädkollektion sökte du vanliga tjejer på gatan som modeller, vad var din tanke bakom det?

– De enda som syns i modebranschen är modeller som alla ser likadana ut. På sin höjd kanske de har lite olika färg. Det skapar osunda relationer till kroppar, mat och träning. Jag anser inte att du måste vara modell för att vara ansiktet utåt för något och kan jag lyfta andra kroppar eller snarare bidra med ett utbud av kroppar som inte ser ut på ett och samma sätt, då vill jag göra det.

Läs mer:
Clara Henry: ”Jag har aldrig varit en fashion-människa”
Clara Henry till FRIDA: ”Jag blir så jäkla trött på sexistiska kommentarer!”
Video: Clara Henry hissar och dissar mens